Ρόδος: Ζητούν να μορφωθούν όλα της τσιγγανόπουλα


Και όμως τα τσιγγανόπουλα που ζουν στη Ρόδο, θέλουν να μορφωθούν! Έχουν ήδη αρχίσει γύρω στα 50 από αυτά να μαθαίνουν γράμματα αλλά η αγριότητα που εκδηλώθηκε τελευταία στους Αγίους Αποστόλους μπορεί να ανακοπεί την πολύ σημαντική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.

Αν όλα πάνε καλά, από τον Σεπτέμβριο πολλά από αυτά θα ενταχθούν κανονικά σε δημοτικά σχολεία της Ρόδου.
Η αίσθηση που έχουμε πολλοί από εμάς ότι οι τσιγγάνοι δεν θέλουν να αλλάξουν την μοίρα τους φαίνεται ότι καταρρίπτεται. Η επίκουρη καθηγήτρια στο παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Σκούρτου που είναι υπεύθυνη σε πρόγραμμα του πανεπιστημίου Αθηνών για την εκπαίδευση των μικρών τσιγγάνων στο Αιγαίο, σε Ρόδο, Κω και Μυτιλήνη έρχεται να μας καταρρίψει αυτή τη θεώρηση, ότι οι τσιγγάνοι δεν θέλουν να μορφωθούν, ότι τα τσιγγανόπουλα θέλουν μόνο να παίζουν και να είναι στους δρόμους. Ήδη στη Ρόδο 50 τσιγγανόπουλα παρακολουθούν μαθήματα σε τμήματα που λειτουργούν τα απογεύματα και αν όλα πάνε καλά, από τον Σεπτέμβρη θα ενταχθούν κανονικά σε δημοτικά σχολεία. Η κ. Ελένη Σκούρτου μιλώντας στην Γνώμη δεν έκρυψε τον προβληματισμό της αλλά και το φόβο της μήπως τα όσα σκληρά έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στους Αγίους Αποστόλους επηρεάσουν την προσπάθεια για μόρφωση των μικρών τσιγγάνων. «Χάσαμε παιδιά μετά τα επεισόδια. Ξεσπιτώθηκαν. Φοβούνται οι γονείς, νοιώθουν ανασφάλεια. Γιαυτό το λόγο αλλάξαμε σχολείο.
Θα τα ξαναβρούμε. Για εμάς τώρα πια όλα τα μικρά έχουν όνομα. Γνωρίζουμε και τους γονείς αλλά και τους παππούδες. Θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα. Όσα ακούμε, ότι δηλαδή δεν θέλουν, είναι ένας μύθος που ίσως βολεύει κάποιους» λέει στη Γνώμη η κ. Σκούρτου η οποία φαίνεται ότι έχει πάρει πολύ σοβαρά αυτή την υπόθεση γεγονός που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι το εγχείρημα της μόρφωσης των μικρών τσιγγάνων αυτή τη φορά θα έχει αποτέλεσμα.
«Χάσαμε λόγω των γεγονότων-συνεχίζει η κ. Σκούρτου- 5 με 6 παιδιά. Φοβήθηκαν οι γονείς τους, διασκορπίστηκαν, άλλοι εδώ και άλλοι εκεί. Θα τα ξαναβρούμε. Θέλουν να μάθουν γράμματα και εμείς θα τα στηρίξουμε. Μεταξύ τους έχουμε και πολλά χαρισματικά παιδιά. Είναι οι μαθητές μας και θα είμαστε δίπλα τους». Η εν λόγω προσπάθεια φαίνεται ότι αγγίζει τους τσιγγάνους γιαυτό υπάρχουν και αιτήματα όπως μας λέει η κ. Σκούρτου και από παιδιά ενός μικρού καταυλισμού, κοντά στα σταφύλια της Καίρ που και αυτά θέλουν να αρχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα. «Εμείς προσαρμοστήκαμε στους τσιγγάνους και όχι οι τσιγγάνοι σε εμάς» εξηγεί η καθηγήτρια του πανεπιστημίου και αντιλαμβανόμαστε γιατί το εγχείρημα πάλει καλά. Πηγαίνουμε με αυτοκίνητα από το δήμο-προσθέτει-και τα παίρνουμε στο σχολείο. Επιστρέφουν το ίδιο ασφαλή. Τα μαθήματα είναι καθημερινά, δύο ώρες τα απογεύματα. Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 τμήματα και διδάσκουν περίπου 17 δάσκαλοι. Η κ. Σκούρτου κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε εθελοντές δασκάλους, φοιτητές αλλά και συνταξιούχους που με αγάπη σκύβουν πάνω από τα μικρά τσιγγανόπουλα προσπαθώντας να τους μάθουν εκτός από τα γράμματα, πειθαρχία αλλά και τη κουλτούρα του σχολείου.
«Την Τρίτη, αύριο, αρχίζουμε ξανά-αναφέρει η κ. Ελένη Σκούρτου- και είμαι σίγουρη ότι όλους τους μαθητές μας θα τους ξαναβρούμε. Θα τους ψάξουμε, δεν θα τους αφήσουμε. Ξέρουμε ότι θέλουν να μάθουν γράμματα και εμείς γιαυτό είμαστε εδώ. Το Σεπτέμβριο, ελπίζω, να ενταχθούν όλα τους σε δημοτικά σχολεία. Και εδώ θέλουμε τη βοήθεια της κοινωνίας. Οφείλουμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά μια ευκαιρία. Ελπίζω να μας βοηθήσουν όλοι».

Πηγή: www.gnomionline.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις