Ξεκινά η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων.


Ξεκινά η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης.

Στη Λέσβο θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ τα πρώτα δίκτυα. Ακολουθούν Νίσυρος, Μήλος, Μέθανα και Κίμωλος...
Οι μελέτες έχουν δείξει οτι στις περιοχές αυτές παρατηρείται το φαινόμενο της γεωθερμίας. Mε πολύ απλά λόγια, στο υπέδαφός τους υπάρχουν γεωθερμικά ρευστά σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 90 βαθμούς Κελσίου από την αξιοποίηση των οποίων δύναται και πρέπει να παραχθεί ενέργεια. Με αυτά τα δεδομένα οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν από την Λέσβο και έπονται οι υπόλοιπες περιοχές.

Αυτό που μένει για να ξεκινήσουν και επίσημα τα έργα είναι το να συναινέσει η τοπική κοινωνια ώστε να ξεπεραστούν οι όποιοι ενδοιασμοί και να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις. Για τον λόγο αυτό, ειδικά επιστημονικά κλιμάκια θα μεταβούν στις άνω περιοχές για να ενημερώσουν τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς για την διαδικασία και τα οφέλη του εγχειρήματος.
Το κόστος κατασκευής αναμένεται να είναι σχετικά μικρό γιατί δε θα χρειαστεί, όπως σε άλλες χώρες, να γίνουν βαθιές γεωτρήσεις.
Όπως είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ ήδη από το Νοέμβριο, όταν υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. (S&B):
Η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό με κυριότερο πεδίο αυτό της Μήλου. Η αξιοποίησή του, για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα συνεισφέρει σημαντικά στην εναρμόνιση της Ελλάδας με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άμεσα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι ο περιορισμός των εισαγωγών καυσίμων υλών και η μείωση των εκπομπών αερίων, που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Στο τοπικό επίπεδο, η αξιοποίηση της γεωθερμίας θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη και άλλων -πλην της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- δραστηριοτήτων, όπως οικονομικότερη θέρμανση και ψύξη οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, γεωργικές καλλιέργειες σε θερμοκήπια, διαχείριση οικιστικών αποβλήτων κ.ά.
http://www.physics4u.gr/energy/geotherme.html
http://el.wikipedia.org/wiki/Γεωθερμία


Ναι μεν, αλλά...
Από σήμερα ξεκινάμε ρεπορτάζ για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στη χώρα μας, καθώς είναι μάλλον η δεύτερη φορά που ακούμε ότι κάτι σχετικό αρχίζει. Είχε προηγηθεί στα τέλη Ιουνίου η υπόθεση της Μήλου, για την οποία στο site http://miloslife.gr είχε προεξαγγελθεί:
Επενδύσεις ύψους 190 εκ ευρώ για την έρευνα τεσσάρων γεωθερμικών περιοχών σε Έβρο, Νέστο, Σαμοθράκη και Χίο αναμένεται να πραγματοποιήσει η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή - ΙΤΑ, στην οποία κατακυρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας στις 4 εντοπισμένες γεωθερμικές περιοχές, με στόχο αρχικά την έρευνα και στη συνέχεια την εκμετάλλευσή τους είτε για την παροχή θερμού νερού για διάφορες χρήσεις (θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, τηλεθέρμανση κλπ.) είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν από την έρευνα προκύψουν ρευστά υψηλής θερμοκρασίας.
Η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή - ΙΤΑ που προκρίθηκε προγραμματίζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ ως εξής: 71 εκατ. για τον Νέστο, 53 εκατ. για τον Έβρο, 31 εκατ. για τη Χίο, 33 εκατ. για τη Σαμοθράκη.
Σε πρώτη φάση και κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος του χρόνου η κοινοπραξία θα ξεκινήσει με προκαταρκτικές γεωλογικές και σεισμικές έρευνες και με ρηχές γεωτρήσεις (έως και 300 μέτρα). Αν τα στοιχεία από τη φάση αυτή των ερευνών είναι ενθαρρυντικά, θα ακολουθήσουν οι βαθιές γεωτρήσεις έως και 3.000 μέτρα, προκειμένου να βρεθεί υγρό με θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου, το οποίο θα επιτρέψει την τροφοδοσία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

http://miloslife.gr/index.php/Articles/Entry/ksekinoun_oi_ependuseis_sti_geothermia_me_ebro_nesto_samothraki

Σχόλια

  1. Τα κύρια πλεονεκτήματα της αβαθούς γεωθερμίας είναι:
    + Αξιόπιστη τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον χωρίς εκπομπές αέριων ρύπων
    + Άντληση δωρεάν ενέργειας από το υπέδαφος για θέρμανση και ψύξη κτιρίων, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
    + Εξοικονόμηση 75% της ενέργειας που απαιτείται για θέρμανση και 40% για δροσισμό-ψύξη ενός κτιρίου.
    + Μείωση των δαπανών της κατοικίας για θέρμανση και κλιματισμό από 25-75% .
    + Χαμηλό κόστος συντήρησης εγκατάστασης και εξοπλισμού. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας δεν παρουσιάζουν βλάβες μετά από παρατεταμένη χρήση όπως ορισμένα συμβατικά συστήματα.
    + Απουσία θορύβου κατά την λειτουργία της.
    + Παρέχουν υψηλής ποιότητας άνεση στους εσωτερικούς χώρους.
    + Απαιτείται μικρότερος χώρος για την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε σχέση με το συμβατικό λεβητοστάσιο. Δεν απαιτείται λέβητας, δεξαμενή πετρελαίου, ή καπνοδόχος, ενώ δεν απαιτείται αερόψυκτος ψύκτης για τον κλιματισμό του κτιρίου.
    + Μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με μία εγκατάσταση πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις