Κοζάνη: Παρουσιάστηκε το 1ο ηλιακό ποδήλατο



Παρουσιάστηκε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίαςκ. Βασίλη Κική.

Ναι, διαθέτει κι αυτό ηλεκτρικό κινητήρα για τις δύσκολες διαδρομές και τις ανηφόρες, αλλά τροφοδοτείται από μικρο-φωτοβολταϊκό σύστημα!

Το ηλιακό ποδήλατο που σχεδίασαν οι φοιτητές αναμένεται να προκαλέσει ενθουσιασμό όταν κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά. Διότι λύνει με τον απόλυτα έξυπνο και οικολογικό τρόπο το μεγάλο πρόβλημα της αστικής ποδηλασίας. Της απαραίτητης, αλλά μέχρι τώρα γεμάτη μειονεκτήματα μηχανικής υποβοήθησης.Σε πόλεις με κακοτράχαλους δρόμους, πολλές ανηφόρες μεγάλης κλίσης (όπως οι ελληνικές), δεν αρκεί μόνο το πεντάλ. 


Είναι απαραίτητη η δυνατότητα χρήσης μηχανικής υποβοήθησης, δηλ.κάποιου κινητήρα. Χωρίς αυτόν το ποδήλατο, εκτός από επικίνδυνα κοπιαστικό, καθίσταται και απαγορευτικό για τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, ή όσους δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση.Μέχρι σήμερα υπήρχαν μοτο-ποδήλατα, τα οποία «καίνε» υγρό καύσιμο, και τα ηλεκτρικά, τα οποία απαιτούν επαναφόρτιση, δηλαδή καλώδια και πρίζες. 


Η πατέντα της ελληνικής ομάδας προτείνει μια ιδανική λύση: ισχυρό ηλεκτρικό κινητήρα,  ο οποίος όμως θα φορτίζεται από μικρο-φωτοβολταϊκό σύστημα.Διαθέτει, επίσης, σκέπαστρο διπλής λειτουργίας: προστατεύει τον ποδηλάτη από τη βροχή, ενώ συγχρόνως λειτουργεί ως φωτοβολταϊκό πάνελ που τροφοδοτεί την μπαταρία και τα υπολογιστικά συστήματα.


Το ηλιακό ποδήλατο βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο εφαρμογής και αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια βελτιστοποίησης της εφαρμογής του φωτοβολταϊκού πάνελ, έτσι ώστε να φορτίζει μπαταρία 250W, 37Volt. «Συνεργαζόμαστε με Γερμανούς, Ελβετούς και Κινέζους, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευφυής» και η δική μας ιδέα σε αυτή την πολυεθνική επιστημονική ομάδα ήταν να προσθέσουμε στο ποδήλατο το φωτοβολταϊκό πάνελ», δήλωσε ο κ. Κικής. 


Σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις