Η Αθήνα μεταμορφώνεται σ’ έναν υπαίθριο συναυλιακό, θεατρικό και εικαστικό τόπο


Μια ωραία ιδέα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού για να αλλάξει η διάθεση της πόλης βρήκε ανταπόκριση σε κρατικούς και ιδιωτικούς καλλιτεχνικούς φορείς και έτσι για 2 μήνες η Αθήνα μεταμορφώνεται σ’ έναν υπαίθριο συναυλιακό, θεατρικό και εικαστικό τόπο, προσκαλώντας μας να βγούμε έξω.

Θέλουν να πετύχουν το αυτονόητο. Ν’ αλλάξει η εικόνα της Αθήνας, η ψυχολογία των πολιτών και η καθημερινότητα. Για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, οι κορυφαίοι καλλιτεχνικοί φορείς της Αθήνας έκατσαν στο ίδιο τραπέζι –ο Ιούλιος και τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ήταν η αφορμή–, με σκοπό να βρουν τρόπους για να επιστρέψει το χαμόγελο στην πόλη, το πώς τα ραντεβού μας έξω θα έχουν θετική διάθεση. Συζήτησαν, αντάλλαξαν ιδέες, συνειδητοποίησαν ότι τους ενώνουν πολλά και ξεκίνησαν την «πολιτιστική επέλαση» τον Αύγουστο, που συνεχίζεται και κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο.


Το στοίχημα

Εξωστρέφεια σε βάθος χρόνου. Να ξαναζωντανέψει το κέντρο και να πάψει να αποτελεί πέρασμα. Οι υπαίθριες πρωτοβουλίες είναι η αρχή, κορμός των δράσεων για να σταματήσει η απαξίωση του κέντρου. Στόχος είναι να εκλείψει ο φόβος, να μην υπάρχουν «επικίνδυνες» γειτονιές και γκέτο. Στην Μπουμπουλίνας (έδρα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού) πιστεύουν ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι το «πρώτο όχημα» για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, να φύγει η κατήφεια. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Παύλος Γερουλάνοςαναμένεται να ανακοινώσει εντός 15 ημερών ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων και πρόθεσή του είναι να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι φορείς

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, ηΚρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, και με την οικονομική ενίσχυση του ΟΠΑΠ, θα μας συναντήσουν έξω.

Εθνική Λυρική Σκηνή:

Τενόροι και βαρύτονοι της ΕΛΣ από το διώροφο λεωφορείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύουν στους δρόμους αποσπάσματα από τις δημοφιλέστερες όπερες του λυρικού ρεπερτορίου. Λυρικές βραδιές θα πραγματοποιηθούν στις πλατείες του ιστορικού κέντρου, ενώ μία βραδιά είναι αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης:

Τέχνη σε κύματα στις πλατείες. Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει σημαντικά έργα από τις συλλογές του, εφήμερες δράσεις και νέες παραγωγές σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα, όπως πάρκα και δρόμους, από τις 8/9 έως τις 15/11. Από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την πλατεία Κοτζιά και την πλατεία Ομονοίας, και από το Άλσος Παγκρατίου μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος, θα παρουσιάζονται διαδοχικά εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Τον Σεπτέμβρη θα δούμε έργα από τις συλλογές του Μουσείου και τον Οκτώβρη νέες παραγωγές από νέους Έλληνες καλλιτέχνες.
Εθνικό Θέατρο: Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά παρουσιάζεται στην πλατεία Θεάτρου. Μια κόκκινη κορδέλα θα οριοθετεί το χώρο της σκηνής. Παίζουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ηρώ Μπέζου, Αμαλία Τσεκούρα.

Προσεχώς...
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του «Τροχόσπιτου» (συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών). Συναυλίες αναμένεται να πραγματοποιήσει σε υπαίθριους χώρους εντός του Σεπτεμβρίου ηΚρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παίρνει τη σκυτάλη τον Οκτώβριο με αναγνώσεις σε πλατείες.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Δευτέρα 12
ΕΜΣΤ: Παρουσίαση του έργου «Εις Δόξα» του Βλάση Κανιάρη, πλατεία Ομόνοιας

Τετάρτη 14
18.30-20.30, ΕΛΣ - Διαδρομή Λυρικού Λεωφορείου: Θέατρο Ολύμπια, Ιπποκράτους, Πανεπιστήμιου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αχιλλέως, Λένορμαν, Δωδώνης, Φιλιππουπόλεως, Αγίου Μελετίου, Λιοσίων, Χαλκοκονδύλη, Ακαδημίας, Θέατρο Ολύμπια. Στάσεις: πλ. Καραϊσκάκη, πλ. Αγ. Κωνσταντίνου-Ακαδημία Πλάτωνος (Λένορμαν 122), πλ. Αττικής (Λιοσίων)

Πέμπτη 15
10.00-19.00, ΕΜΣΤ: Ηχητικός περίπατος με έργα των Στίβεν Φελντ, Στιβ Ρόντεν, Λούκας Φος, Μπομπ Γκλουκ, Μπιλ Φοντάνα, Τρέβορ Γουίσαρτ και Νιλς Βίγκελαντ, Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος (έως 30/9)
21.00-23.00, ΕΜΣΤ: Υπαίθρια προβολή του έργου «Η τέχνη του ύπνου» των Young-Hae Chang Heavy Industries, πλατεία Εξαρχείων (καθημερινά έως 2/10)
ΕΜΣΤ: Παρουσίαση του έργου «Όργανα γυμναστικής» του Αλέξανδρου Ψυχούλη, οδός Αιόλου (έως 23/10)

Παρασκευή 16
21.00, ΕΛΣ: Βραδιά αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
19.00, Book Rebels: Συνάντηση βιβλιόφιλων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επί της Πατησίων

Σάββατο 17
21.00, ΕΛΣ: Συναυλία με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Λυρικής Σκηνής, Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Δευτέρα 19
ΕΜΣΤ: Εγκατάσταση «Red Eyed Sky Walkers» της Tζένης Μαρκέτου, πλ. Κοτζιά (και προβολή σε μπαρ της πλατείας)

Παρασκευή 23
21.00, ΕΛΣ: Λυρική βραδιά, Αέρηδες στην Πλάκα

Σάββατο 24
17.30, ΕΜΣΤ: Δράση των Φ. Γιαννίση, Ζ. Κοτιώνη και Μ. Παπαδημητρίου. Εγκατάσταση «θεάτρου-πατητηριού» και πάτημα σταφυλιού με συμμετοχή κατοίκων, Ακαδημία Πλάτωνος
21.00, ΕΛΣ: Βραδιά χορού, πλ. Αγ. Κωνσταντίνου

Τετάρτη 28
21.00, ΕΛΣ: Βραδιά χορού, σταθμός Μετρό «Κεραμεικός»

Παρασκευή 30
21.00, ΕΛΣ: Λυρική Βραδιά, πλατεία Κυψέλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις