Στην παρέα των Ρασούλη-Παπάζογλου αφιερώνει ο Δ.Σαββόπουλος «Αχαρνής» και «Πλούτο»



Στους «συνεργάτες της νιότης» του (ανάμεσά τους στους Μανώλη Ρασούλη και Νίκο Παπάζογλου) αφιερώνει ο Διονύσης Σαββόπουλος την παράσταση στο Ηρώδειο, όπου θα επανασυστήσει στο κοινό τη δουλειά του πάνω στις δύο κλασικές κωμωδίες του Αριστοφάνη «Αχαρνής» και «Πλούτος». Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων Σχολείων, ενώ η παράσταση πρόκειται να παρουσιαστεί και στο Αρσάκειο των Τιράνων, όπως ανακοίνωσαν οι Δ.Σαββόπουλος και Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Η παράσταση θα ανέβει στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο και περιέχει τη μουσική για τους «Αχαρνής» και τον «Πλούτο», καθώς και ένα δεύτερο μέρος με γνωστά τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου.

«Όταν ο κ. Μπαμπινιώτης μου έκανε την πρόταση, την δέχθηκα με χαρά και αμηχανία. Με αμηχανία γιατί έχω χρόνια να το παρουσιάσω, είναι ένα έργο πολυπρόσωπο και ο προγραμματισμός μου ήταν διαφορετικός» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο τραγουδοποιός.

«"Να πας" μου είπε η σύζυγός μου που το Αρσάκειο ήταν το σχολείο της. "Θα είναι πολύ συγκινητικό". Ε, και τι να κάνω; Ήρθα» είπε.


Ο Δ. Σαββόπουλος θυμήθηκε τις συνθήκες της δημιουργίας για την παράστασηΑχαρνής. «Με είχε καλέσει ο Κάρολος Κουν να γράψω μουσική για τουςΑχαρνής. Εγώ έγραφα τη μουσική και μετάφραζα, τότε κατάλαβα ότι δεν μπορώ να γράφω μουσική χωρίς τα λόγια. Υπήρξαν, ωστόσο, διαφωνίες σχετικά με το τι θα κάνει ο μεταφραστής εάν εγώ μεταφράζω το αρχαίο κείμενο».

Η συνεργασία δεν προχώρησε και τη δουλειά του την παρουσίασε, τελικά, τον Δεκέμβρη του 1976 στην μπουάτ «Ρήγας» στην Πλάκα μαζί με τους Μανώλη Ρασούλη, Νίκο Παπάζογλου, Μελίνα Τανάγρη, Σάκη Μπουλά, Πάνο Κατσιμίχα, Ηλία Λιούγκο, ενώ κυκλοφόρησε και ο κλασικός -πλέον- δίσκος το 1977. Σε αυτούς «τους συνεργάτες της νιότης» του αφιερώνει ο Διονύσης Σαββόπουλος την φετινή παράσταση στο Ηρώδειο.

Στη θέση αυτών θα βρεθούν άλλοι, «νέοι κανταδόροι», όπως τους χαρακτηρίζει: η Ρωξάνη Γαρεφαλάκη, η Βασιλική Καρακώστα, ο Πάνος Μουζουράκης και ο Γιώργος Μυλωνάς -μεταξύ άλλων.

Στην παράσταση θα συμμετάσχουν 200 παιδιά από τη χορωδία του Αρσακείου. «Όταν με ρώτησε η δασκάλα τους τι να φορέσουν στην παράσταση, της απάντησα "μα τις ποδιές τους, φυσικά!"».

«"Δεν υπάρχουν πια ποδιές κύριε Σαββόπουλε" μου είπε. Κρίμα. Κυρίες μου, δεν ξέρετε τι σέξι είναι οι μαθητικές ποδιές, τι πόθους ξυπνούν κάτω από τα θρανία» προσθέτει ο τραγουδοποιός.

Τα συνολικά έσοδα της παράστασης θα διατεθούν υπέρ του Ταμείου Yποτροφιών των Αρσακείων Σχολείων, με σκοπό την παροχή μερικών ή ολικών απαλλαγών από δίδακτρα, σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.

«Είναι σημαντικό σε μια τέτοια συγκυρία να δείχνουμε ευαισθησία στον πολιτισμό, την παιδεία, την κοινωνία. Μας κάνει να αισθανόμαστε ότι υπάρχει ελπίδα» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Τα κοστούμια της παράστασης είναι του Αλέξη Κυριτσόπουλου και οι χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου. Την διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Ορέστης Πλακίδης.

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, που διοικεί τα Αρσάκεια Σχολεία, είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωφελής Οργανισμός, μη επιχορηγούμενος από το κράτος, ο οποίος διέθετε πάντοτε και διαθέτει έως σήμερα όλη την περιουσία και τα εισοδήματά της για τη λειτουργία των Σχολείων της, των Αρσάκειων-Τοσιτσείων Σχολείων στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και τα Τίρανα της Αλβανίας.

Πληροφορίες

Η παράσταση παρουσιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Πληροφορίες στο τηλ.: 210 6755555.  
Εισιτήρια προπωλούνται στο www.ticketservices.gr, στη Στοά Πεσμαζόγλου (Πανεπιστημίου 39), στα καταστήματα Public και στο τηλ. 2107234567.

Πηγή: in.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις