Η διεθνής Greenpeace γίνεται 40! (video)


Όταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων απέπλευσε από το Βανκούβερ του Καναδά με στόχο να σταματήσει τις αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές στο νησί Amchitka στην Αλάσκα, στις 15 Σεπτεμβρίου 1971, κανείς τους δεν φαντάστηκε ότι θα ξεκινούσε έτσι η δράση μιας διεθνούς οργάνωσης: της Greenpeace.
Παρ’ όλο που το πρώτο αυτό ταξίδι απέτυχε να φτάσει στον προορισμό του, η μη βίαιη δράση της ομάδας έδωσε αληθινή έμπνευση στον κόσμο, προκάλεσε την ακύρωση μελλοντικών δοκιμών και πυροδότησε ένα κίνημα που αναπτύχθηκε στη μεγαλύτερη, ανεξάρτητη, περιβαλλοντική οργάνωση διεθνώς. 40 χρόνια μετά, η Greenpeace έχει ουσιαστική παρουσία σε 40 χώρες και στις 5 ηπείρους, ενώ 11.600.000 άνθρωποι υποστηρίζουν ενεργά τις δράσεις της.
«Ύστερα από τέσσερις δεκαετίες που η Greenpeace καταφέρνει με επιτυχία να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα -εξασφαλίζοντας σημαντικές νίκες για την προστασία του πλανήτη- σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μοναδικά πολύπλευρη μορφή κρίσης. Μια κρίση με οικονομικές, οικολογικές και δημοκρατικές προεκτάσεις και επιπτώσεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη δυσκολότερη πρόκληση όλων, αυτή της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών» δήλωσε ο Kumi Naidoo, γενικός διευθυντής της διεθνούς Greenpeace.
«Δε μπορούμε πλέον να ανεχτούμε πολιτικούς να τσακώνονται, χάνοντας τις πολύτιμες ευκαιρίες να συμφωνήσουν για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές και τις συνέπειές τους. Χρειαζόμαστε ηγέτες με όραμα, που θα αναλάβουν τολμηρά μέτρα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αλλά και της προστασίας εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο, από τις επιπτώσεις της. Χρειαζόμαστε ενεργούς πολίτες που θα πιέζουν, συστηματικά, πολιτικούς και εταιρίες να λογοδοτήσουν».
Οι ιδρυτές της Greenpeace απέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο, πως ακόμη και μια μικρή ομάδα ανθρώπων μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μέσω της ειρηνικής διαμαρτυρίας αλλά και της επιτόπου καταγραφής του προβλήματος. Χάρη στην οικονομική στήριξη των απλών πολιτών, παραμένουμε πλήρως ανεξάρτητοι και δρούμε για να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές, με στόχο πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις