Η τελευταία ταυρομαχία στην Καταλoνία



Τελευταία ταυρομαχία για την Καταλονία με μία γιορτή στην αρένα της Βαρκελώνης. Οι ακτιβιστές  που πάλευαν καιρό για να σταματήσει αυτή η αιματηρή ψυχαγωγία, χθες γιόρταζαν. Ώρες πριν αρχίσουν οι ταυρομαχίες στην Αρένα Μonumental, μια ομάδα ακτιβιστών κατά των ταυρομαχιών είχε συγκεντρωθεί απ' έξω και γιόρταζε ανοίγοντας αφρώδη κρασιά. Λίγο πιο πέρα, άνθρωποι στέκονταν στην ουρά για να αγοράσουν εισιτήρια της τελευταίας στιγμής.

Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί και 20.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την τελευταία ταυρομαχία της σεζόν - και την τελευταία στην Αρένα Monumental, πριν από την έναρξη της ισχύος της απαγόρευσης των ταυρομαχιών στην Καταλονία, την 1η Ιανουαρίου 2012. Τρεις κορυφαίοι ταυρομάχοι της Ισπανίας, μεταξύ άλλων, έδωσαν χθες το «παρών» στην Αρένα Μonumental.

Η Μonumental ήταν η τελευταία αρένα στην ισπανική αυτή επαρχία που εξακολουθούσε να λειτουργεί. Το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλονίας απαγόρευσε τις ταυρομαχίες πέρυσι τον Ιούλιο, έπειτα από μια εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών από ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων. Όμως οι οπαδοί των ταυρομαχιών λένε πως η απαγόρευση επιβλήθηκε όχι τόσο για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά ως ένα ακόμη σνομπάρισμα της Ισπανίας από τους Καταλανούς.

«Προφανώς πολλά πολιτικά κόμματα έχουν προσπαθήσει να πολιτικοποιήσουν το θέμα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η λαϊκή πρωτοβουλία προέκυψε καθαρά υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, με στόχο να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη μεταχείρισή τους», σχολίασαν.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, κάθε μελλοθάνατος ταύρος χτυπήθηκε με λόγχες στο σβέρκο για να ρίξει το κεφάλι του, να μην μπορεί να το κρατάει ψηλά. Μετά του φύτεψαν αιχμηρές αγκαθωτές ράβδους στους ώμους για να εξασθενήσει από την αιμορραγία, στη συνέχεια τον έκαναν να τρέχει γύρω γύρω στην αρένα για να κουραστεί και, όταν πλέον το ζώο ήταν αρκετά εξαντλημένο και παραζαλισμένο, ο ταυρομάχος το σκότωσε φυτεύοντάς του ένα ατσάλινο ξίφος ανάμεσα στους ώμους…

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της οργάνωσης Mesa del Toro που υποστηρίζει τις ταυρομαχίες, χαρακτήρισε την απαγόρευσή τους «επίθεση στην ελευθερία», προσθέτοντας ότι «αποτελεί καρπό της πολιτικής της Καταλονίας εναντίον των ταυρομαχιών και όλων όσων θεωρεί ότι αντιπροσωπεύουν την Ισπανία». Το δεξιό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απαγόρευσης, ενώ η οργάνωση του κόμματος στην Καταλονία ζητάει να καθυστερήσει η εφαρμογή της. Η Mesa del Toro προσπαθεί να συγκεντρώσει 500.000 υπογραφές για να πείσει το εθνικό Κοινοβούλιο της Μαδρίτης να χαρακτηρίσει τις ταυρομαχίες εθνική κληρονομιά της Ισπανίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις