Φυτεύοντας ποδήλατα στην πόλη


























Όχι, δεν τα παρατάμε! Παρόλο οι διαπραγματευσεις μας με τον Οργανισμό Λιμένος ναυάγησαν και το Bike Port μπήκε (προς το παρόν;) στον πάγο, εμείς δεν λέμε να ξεκολλήσουμε από την... ποδηλατομανία μας και το "μικρόβιό" μας να δούμε την πόλη να αλλάζει προς το καλύτερο. Χαμηλώσαμε, είναι η αλήθεια, κάπως τον πήχη, αλλά εμείς, τα μέλη του Hellenic Architecture Agora, επανερχόμαστε με μία νέα ιδέα, το "The Re-Cycling Project".
Η ιδεά αυτή αποτελεί ουσιαστικά μεταφορά ενός αντίστοιχου project- The Good Bike Project- από το Tορόντο του Καναδά, όπου δύο νέες κοπέλες αποφάσισαν να ξαναδώσουν ζωή στα σκουριασμένα, παρατημένα και άχρηστα πια ποδήλατα της πόλης τους.
Σκοπός μας, σε πρώτη φάση, είναι η περισυλλογή των ποδηλάτων, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν χρειάζονται και θα κατέληγαν, στην καλύτερη περίπτωση, στην ανακύκλωση. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με μεγάλο κατάστημα ποδηλάτων, καθώς και με τον ΟΔΔΥ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο αριθμό ποδηλάτων.

Φυσικά, το βασικότερο είναι οι προσφορές των ίδιων των πολιτών, προκειμένουν να υπάρξει η ανάλογη αφύπνιση και ο χαρακτήρας του project να παραμείνει εθελοντικός.
Σε επόμενο στάδιο, τα μέλη του forum θα συναντηθούμε προκειμένου να βάψουμε ολοκληρωτικά αυτά τα ποδήλατα και να τα στολίσουμε με λουλούδια, κατ' αντιστοιχία του καναδικού project. Κατόπιν, θα τα τοποθετήσουμε σε ανάλογα σημεία της πόλης, ανάλογα με το χρώμα τους, σαν ένα είδος street art. Η προσέλευση θα είναι επίσης ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Τα κίτρινα ποδήλατα θα σηματοδοτούν ένα χώρο ιστορικό για τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της. Τα πορτοκαλί θα "μαρκάρουν" ένα σημείο συνάντησης των Θεσσαλονικέων (hot spot). Τα γαλάζια θα αφιερωθούν στον Ερνέστο Εμπραρ, τον άνθρωπο που οραματίστηκε μία καλύτερη Θεσσαλονίκη, αλλά ποτέ, δυστυχώς, δεν την αντίκρυσε στο ακέραιο. Τα πράσινα ποδήλατα θα τοποθετηθούν, βέβαια, σε σημεία όπου το πράσινο σπανίζει. Τέλος, τα φούξια ποδήλατα θα αφιερωθούν στους εθελοντές της πόλης.
Αξίζει να σημειωθεί πως επιδιώκουμε και τη συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, που προσφέρθηκε, μετά από συναντήσεις με Αντιδημάρχους και εθελοντές, να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν.
Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει το "The Re-Cycling Project" μία ακόμη ανούσια δράση, υλοποιούμενη για το θεαθήναι, σε μία πόλη όπου το ποδηλατικό κίνημα καλείται να αντιμετωπίσει πολύ πιο χειροπιαστές προκλήσεις. Ή ακόμα και να πει πως σε μία τόσο δύσκολη για τη χώρα περίοδο, θα ήταν καλύτερο τα ποδήλατα να επισκευαστούν και να δοθούν σε ανθρώπους που δεν μπορούν να αγοράσουν.
Δυστυχώς δεν διαθέτουμε ούτε τις γνώσεις ούτε τα χρήματα προκειμένου να επαναεπισκευάσουμε τα ποδήλατα. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε τεκμηριωμένες επιστημονικές απαντήσεις στα προβλήματα των ποδηλατών, ούτε να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις του κινήματός τους. Το μόνο που μπορούσαμε να επιχειρήσουμε είναι να κάνουμε το κέντρο της πόλης μας κάπως πιο ενδιαφέρον, προτρέποντας ταυτόχρονα τους πολίτες να κάνουν οι ίδιοι ένα δώρο στη Θεσσαλονίκη τους. Της το χρωστάνε, άλλωστε!
Ελάτε και εσείς, λοιπόν, να... φυτεύσουμε τα ποδήλατά μας και να κάνουμε την πόλη πιο όμορφη. Διαδόστε το όπου μπορείτε! Ευελπιστούμε πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε για την ημερομηνία υλοποίησης του project.
Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το σχετικό blog
Εάν ενδιαφέρεστε να δωρίσετε το ποδήλατό σας, μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ
 Πηγή: parallaximag.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις