Η νοικοκυρά που έδωσε τσάμπα αγώνες στο λαό




Μια Αγγλίδα νοικοκυρά, που προέβαλλε «παράνομα» στην παμπ της αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ τα μεσημέρια του Σαββάτου, χρησιμοποιώντας τον αποκωδικοποιητή της ελληνικής Nova (!), άνοιξε το δρόμο για την ανεμπόδιστη αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος στη Βρετανία και αλλού.
Η ίδια η διοίκηση της Πρέμιερ Λιγκ κατέφυγε στα δικαστήρια για να σταματήσει την προβολή των αγώνων, επικαλούμενη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού το συγκεκριμένο δίωρο (3-5 μ.μ. του Σαββάτου ώρα Αγγλίας) είναι «προστατευμένο» από τηλεοπτικές μεταδόσεις στην Αγγλία. Η Nova, όμως, δείχνει κανονικά όσους αγώνες θέλει (με την ένδειξη «αυτό το πρόγραμμα έχει αδειοδοτηθεί για προβολή μόνο στην Ελλάδα»), αφού κέρδισε σχετική υπόθεση στο πρόσφατο παρελθόν.
Η Κάρεν Μέρφι από το Πόρτσμουθ βρέθηκε στο στόχαστρο της Πρέμιερ Λιγκ, κρίθηκε ένοχη σε πρώτο βαθμό από τη βρετανική δικαιοσύνη, αλλά προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε πανηγυρικώς. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «η εθνική νομοθεσία χωρών που απαγορεύουν την πώληση και χρήση αποκωδικοποιητών ξένων συνδρομητικών καναλιών αντίκειται στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και δεν αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, ούτε παρεμποδίζει την προσέλευση του κοινού σε ποδοσφαιρικούς αγώνες».
Εικάζεται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα επηρεάσει ριζικά την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αθλητικών διοργανώσεων που εμπορεύονται τα δικαιώματά τους ξεχωριστά για κάθε χώρα. Για παράδειγμα, ένα αγγλικό μπαρ μπορεί πλέον ελεύθερα να μεταδίδει αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ ή της Πρέμιερσιπ, χρησιμοποιώντας τον αποκωδικοποιητή της ελληνικής Nova, άσχετα αν αυτοί προβάλλονται από τη βρετανική τηλεόραση.
Η πρακτική είχε εξαπλωθεί σε απίστευτο βαθμό πριν από μερικά χρόνια στην Αγγλία, ώσπου κινήθηκε η Πρέμιερ Λιγκ για να την μπλοκάρει με την πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση ενάντια στην Κάρεν Μέρφι και πολλούς άλλους ιδιοκτήτες παμπ κ.λπ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις