Ο Μέγας Αλέξανδρος «κατέκτησε» και το Λούβρο



Το Μουσείο του Λούβρου φιλοξενεί για τους επόμενους 3 μήνες την έκθεση «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» για την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, από τα μυκηναϊκά χρόνια έως και την ύστερη αρχαιότητα, αναδεικνύοντας ένα λαμπρό κεφάλαιο της αρχαίας ιστορίας της Ελλάδας.



Εξακόσια εβδομήντα εκθέματα (τα δύο τρίτα του συνόλου) προέρχονται από μουσεία της Ελλάδας – από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και όλες τις εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας. Εκτίθενται αντικείμενα όλων των κατηγοριών, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίζουν πέρα από την ιστορική διαδρομή και τη θεματολογία της έκθεσης: άνδρας, γυναίκα, οι βασιλείς της Μακεδονίας, τα παιδιά, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, η κοσμηματοποιία. Έτσι μπορεί κανείς να θαυμάσει από κοντά γλυπτά, φιάλες σπονδών, ιερατικό διάδημα του Φιλίππου Β, θραύσματα αμφορέων, βάζα, κεραμικά, κοσμήματα, επιτύμβια ανάγλυφα, σαρκοφάγους. 

Κάποια από αυτά τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. H έκθεση είναι οργανωμένη σε εννέα ενότητες και πλαισιώνεται από μακεδονικές αρχαιότητες της συλλογής του Λούβρου, οι οποίες προέρχονται από γαλλικές ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.



«Οι Έλληνες καλλιτέχνες ήταν βιρτουόζοι. Τα έργα που βρέθηκαν στους τάφους ή σε ναούς είναι πραγματικά αριστουργήματα, με κύριο χαρακτηριστικό την εξαιρετική πολυχρωμία. Η αρχαία ελληνική τέχνη ήταν τέχνη του χρώματος, η αποθέωση του χρυσού και του φωτός», ανέφερε η διευθύντρια του τμήματος ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Λούβρου, Sophie Descamps.

Πηγή: akous.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις