Υπέρ της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων CDS ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο



Δύο κινήσεις δυνητικά καθοριστικές για την πάταξη της κερδοσκοπίας εις βάρος χωρών και επιχειρήσεων δρομολογούνται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης:





Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 597 ψήφους -σε σύνολο 641 παρόντων- υπέρ της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων CDS, που έχουν ενοχοποιηθεί ώς ένα βαθμό για την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε κανονισμούς για τη λειτουργία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο για τον ρόλο τους στην κρίση καθώς και σε εκείνη του 2008, όταν έδιναν τις υψηλότερες βαθμολογίες ΑΑΑ στους «ένοχους» τίτλους των επισφαλών στεγαστικών δανείων.
Κατόπιν της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πολυσυζητημένες ανοικτές πωλήσεις των ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι κινδύνου πτώχευσης (CDS) από επενδυτές που δεν έχουν στην κατοχή τους τα αντίστοιχα ομόλογα θα απαγορευθούν στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από 1ης Δεκεμβρίου. Ο Μάρκους Φέρμπερ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε πως «είναι λογικό να προορίζονται τα CDS μόνον για όσους επενδυτές έχουν στην κατοχή τους τα αντίστοιχα κρατικά ομόλογα. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις ανοικτές πωλήσεις «καθαρή κερδοσκοπία με ανυπολόγιστες συνέπειες, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο μοναδικός δημοκρατικά εκλεγμένος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης από τον Ιούλιο, αλλά προέβαλαν αντιρρήσεις ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία, που εξέφραζαν φόβους ότι θα δυσκολεύονται περαιτέρω να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν, άλλωστε, και περιορισμούς στην πρακτική των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εταιρειών από το 2012.
Παράλληλα, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, προτείνει να έχουν τα κράτη-μέλη ή και οι επενδυτές το δικαίωμα να ενάγουν τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και να ζητήσουν αποζημίωση για ζημίες οφειλόμενες σε εσφαλμένες αξιολογήσεις. Ωστόσο, ο επίτροπος δεν πρότεινε τελικά να απαγορεύονται οι αξιολογήσεις ορισμένων χωρών για το χρονικό διάστημα που υπάγονται σε εξωτερική οικονομική βοήθεια, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση συνάντησε αντιδράσεις.
«Θα χρειαστούμε κάποιο χρόνο να επανεξετάσουμε αυτό το θέμα» ήταν η εξήγηση που έδωσε για την εξαφάνιση αυτής της πρότασης ο κ. Μπαρνιέ, την οποία χαρακτήρισε «καινοτόμα, ίσως υπερβολικά καινοτόμα». Ο κ. Μπαρνιέ είχε, πάντως, εκφράσει τη γενικότερη καχυποψία για τον ρόλο των αξιολογήσεων, δηλώνοντας «έκπληκτος από τη χρονική στιγμή που έχουν δοθεί ορισμένες αξιολογήσεις, όπως για παράδειγμα, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση μιας χώρας». Στους νέους κανόνες, που θα τεθούν υπό την κρίση των εθνικών κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκαταλέγεται και η υποχρέωση όσων κάνουν χρήση των αξιολογήσεων, όπως οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, να προσφεύγουν εκ περιτροπής σε διαφορετικούς οίκους ώστε να ευνοηθεί η δραστηριότητα μικρότερων οίκων, όπως η Euler Hermes. Ομως, δεν γίνεται λόγος για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου, που θα αμφισβητούσε την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στον κλάδο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις