«Εξυπνη» λύση στο ενεργειακό!



Ονομάζεται HYDROSOL και είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικός!

 Είναι ένας καινοτομικός ηλιακός αντιδραστήρας που παράγει υδρογόνο από υδρατμούς για τον οποίο ο εμπνευστής του δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ και η επιστημονική του ομάδα έχει ήδη από το 2006 βραβευθεί με το βραβείο Descartes (χαρακτηρίζεται ως το Ευρωπαϊκό Νόμπελ)!  

 

Το HYDROSOL παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η ιδέα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με Βρετανούς, Γερμανούς και Δανούς εταίρους με συντονιστή του έργου τον Eλληνα καθηγητή. Η μοναδικότητα της μεθόδου τους οφείλεται στο συνδυασμό ιδιαίτερα ενεργών νανο-δομημένων υλικών και στην τοποθέτηση τους σε ειδικούς πυρίμαχους κεραμικούς μονολιθικούς αντιδραστήρες με υψηλή ικανότητα απορρόφησης ηλιακής ενέργειας. 

Ο όλο και πιο ενεργοβόρος σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων μας έχουν αναγκάσει να στραφούμε σε πιο ήπιες μορφές ενέργειας. Ανάμεσά τους και στο υδρογόνο που φαίνεται να είναι ο κορυφαίος εναλλακτικός ενεργειακός φορέας.
Η καύση υδρογόνου είναι το εφαλτήριο για την τεχνολογία Hydrosol.
 Η τεχνολογία HYDROSOL βασίζεται στη διέλευση υδρατμών (που ξεκινούν ως νερό, αλλά εξατμίζονται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται από τις συγκεντρωμένες ακτίνες του ήλιου, που πάντως είναι χαμηλότερη από την απαιτούμενη σε άλλες διεργασίες) μέσα από τους καλυμμένους με λεπτή επίστρωση οξειδοαναγωγικού υλικού αυλούς του αντιδραστήρα. Αυτό δεσμεύει το οξυγόνο, παράγοντας υδρογόνο και μάλιστα με υψηλότατο βαθμό απόδοσης, χωρίς τη χρειά ειδικών ακριβών μεμβρανών, όπως σε άλλες μεθόδους. Σε επόμενο στάδιο, η νανοδομημένη επικάλυψη των αυλών αναγεννάται, πάλι με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, απελευθερώνοντας το οξυγόνο που έχει δεσμεύσει.

Ο δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος δηλώνει για την νέα αυτή τεχνολογία «σκοπός του HYDROSOL, το οποίο συνεχίζουμε να βελτιώνουμε σε ό,τι αφορά στα νανοσωματίδια της επίστρωσης, είναι να αναπτυχθεί μια νέα μέθοδος παραγωγής υδρογόνου, αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και το νερό, χωρίς την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου, που θα μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο, είτε να μεταφερθεί με αγωγούς, μακρύτερα». 

Σημαντική κατάκτηση αυτής της τεχνολογίας -εκτός από την παραγωγή υδρογόνου(εντελώς φιλικού προς το περιβάλλον αερίου-) είναι πως βάση αυτής θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί το διοξείδιο του άνθρακα για να κατασκευαστούν νέες ενώσεις (μεθάνιο κι άλλους υδρογονάνθρακες) με στόχο την ανακύκλωση των υπαρχουσών πρώτων υλών. Αντί δηλαδή να συγκεντρώνεται και να φυλάσσεται το βλαβερό σε μεγάλη ποσότητα για την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα, θα ανακυκλώνεται.
 Με την ιδέα αυτή όχι μόνο θα βρεθεί λύση για την ιδιαίτερα απαιτητική ενεργειακή αγορά, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο αλλά και θα δώσουν το ενεργειακό πλεονέκτημα σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια. Με ένα μακροπρόθεσμο πλάνο ο Δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος βλέπει τις νέες ενεργειακές ζώνες που μπορούν να  προκύψουν ειδικά σε τόπους με αναπτυσσόμενες οικονομίες (Νότια Ευρώπη, Αφρική, Λατινική Αμερική).


Πηγή


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις