Κι όμως, το 2011 είχε και καλές ειδήσεις


Ξέρουμε, ξέρουμε, δεν θέλετε ούτε να ακούτε γι’ αυτό. Θέλετε να πάει και να μην ξανάρθει. Όμως το 2011 έγιναν και καλά πράγματα (και δεν εννοούμε την υφυπουργοποίηση του Άδωνι).

Οι χρονιές είναι σαν τις σχέσεις. Όταν αυτές διαλυθούν, είτε από δική μας υπαιτιότητα, είτε του άλλου, πρέπει να καθίσουμε μετά κάτω και να δούμε τι πήγε άσχημα, ποιο είναι το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει αλλιώς, ώστε η επόμενη σχέση να είναι καλύτερη.

Το 2011 ήταν μια κακή χρονιά, πάνω απ' όλα για την τσέπη μας. Όσοι από εμάς καταφέραμε να κόψουμε το νήμα της έχοντας κρατήσει τη δουλειά μας, είδαμε τα εισοδήματά μας να περικόπτονται και τα έξοδά μας να πολλαπλασιάζονται. Τα άσχημα που άφησε πίσω του το ’11 είναι τόσα πολλά που στα kamarinia αναρωτηθήκαμε: έγινε άραγε και τίποτα θετικό μέσα σε αυτή τη χρονιά; Δείτε πού καταλήξαμε.


1) Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους (και όχι για να ψωνίσει). 
Το περιοδικό Time του έδωσε τον τίτλο του προσώπου της χρονιάς. Και αδιαμφισβήτητα είναι. ΟΑνώνυμος Διαδηλωτής αυτή τη χρονιά έκανε την παρουσία του αισθητή στα περισσότερα σημεία του πλανήτη. Τα καθεστώτα της Βόρειας Αφρικής και του ευρύτερου αραβικού κόσμου είδαν τους πολίτες να αντιδρούν μαζικά στην επί δεκαετίες καταπίεση. Λίβυοι, Αιγύπτιοι και Μαροκινοί έκαναν την αρχή. Ο Μουμπάρακ τράπηκε σε φυγή, οι γυναίκες του αραβικού κόσμου διεκδίκησαν μερίδιο της επαναστατικότητας, και, ακόμη κι αν οι επαναστάσεις καταπνίγονται ή αν υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά, ο πλανήτης θα θυμάται για πάντα την Αραβική Άνοιξη του 2011. Από την Βόρεια Αφρική, το κύμα αντιδράσεων πέρασε γρήγορα στην άλλη όχθη της Μεσογείου. Την σκυτάλη πήραν Ισπανοί και Έλληνες «Αγανακτισμένοι» που σηκώθηκαν από τον καναπέ τους και άρχισαν σιγά σιγά να κατακλύζουν τις πλατείες. Το μήνυμα της αγανάκτησης πέρασε και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, με το κίνημα«Occupy Wall Street». 
Σύμφωνοι, αν δεν υπήρχαν (κακοί) λόγοι όλοι θα καθόμασταν ήρεμοι στα σπίτια μας. Η αντίδραση όμως των διαμαρτυρόμενων δείχνει ότι, ευτυχώς, υπάρχει ακόμη αίμα στις φλέβες. Και όχι αναισθητικό, όπως θα θέλανε πολλοί.

2) Σοβαρές ελπίδες για την θεραπεία της λευχαιμίας 
Μια νέα θεραπεία για τη λευχαιμία κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι δεν αργεί η ημέρα που θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο αυτή την ασθένεια αλλά και τις άλλες μορφές καρκίνου. Η θεραπεία, που προς το παρόν πραγματοποιείται σε πειραματικό στάδιο, έχει φέρει θεαματικά αποτελέσματα στους τρεις ασθενείς με λευχαιμία στους οποίους εφαρμόζεται. Οι δύο από τους τρεις είναι πλέον απαλλαγμένοι από τον καρκίνο. Οι επιστήμονες μετάλλαξαν γενετικά τα κύτταρα των ασθενών καταφέρνοντας έτσι να σκοτώσουν τον καρκίνο.

3) Μειώθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν στη Σομαλία κατά μισό εκατομμύριο
Σύμφωνα με μελέτη των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο, η κρίση του λιμού στη Σομαλίαμετριάστηκε το τελευταίο διάστημα. Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν επικείμενη πείναμειώθηκε κατά δύο τρίτα χάρη στις βροχοπτώσεις και αύξηση της επισιτιστικής βοήθειας.

4) Οι Μουσουλμάνοι πια προστατεύουν Χριστιανούς και το αντίστροφο
Ok, μπορεί στον τόπο γέννησης του Χριστού να πέφτει ακόμη ξύλο, όμως υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά στις θρησκευτικές διαφορές των λαών. Μετά από μια καταστροφική βομβιστική επίθεση σε κοπτική χριστιανική εκκλησία στην Αίγυπτο, χιλιάδες μουσουλμάνοι, συμπεριλαμβανομένων των δύο γιων του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, μια εβδομάδα αργότερα συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν «ανθρώπινες ασπίδες» προκειμένου να προστατεύσουν τους χριστιανούς από ενδεχόμενη νέα επίθεση. Ημέρες αργότερα, οιΧριστιανοί σχημάτισαν ένα κύκλο γύρω από μουσουλμάνους άνδρες που προσεύχονταν, για να τους υπερασπιστούν απέναντι σε πιθανά αντίποινα. (slideshow 2)

5) Υπάρχουν και Έλληνες που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους 
Μέσα στον ορυμαγδό των αρνητικών εξελίξεων κανείς δεν δίνει σημασία σε ειδήσεις-αχτίδες ελπίδας, που αφορούν ελληνικές καινοτομίες, πρωτιές και πρωτοβουλίες. Η ερευνητική κοινότητα συγχαίρει το ΑΠΘ για την ηλεκτρονική εφαρμογή του για την εξάλειψη του πόνου, ομάδα Ελλήνων επιστημόνων του «Μητέρα» αναπτύσσει τεστ διάγνωσης του σύνδρομου Down, νέοι Έλληνες designers διακρίνονται σε ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, ο Χρήστος Τσαλίκηςαποσπά τον τίτλο του καλύτερου νέου ερευνητή παγκοσμίως, και πολλοί ακόμη Έλληνες διαπρέπουν στους τομείς τους, όσο εμείς αγνοούμε την ύπαρξή τους.

6) Περαστικοί έσωσαν τη ζωή μοτοσικλετιστή (βάζοντας σε κίνδυνο τη δική τους)
Οι Καλοί Σαμαρείτες ζουν ακόμη γύρω μας. Ένας 21χρονος μοτοσικλετιστής, μετά τη σύγκρουσή του με μία BMW στην πανεπιστημιούπολη της Utah State βρισκόταν αναίσθητος κάτω από τα φλεγόμενα συντρίμμια τους αυτοκινήτου, όταν διερχόμενοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Κάποιοι από τους εθελοντές ήταν εργαζόμενοι σε ένα κοντινό εργοτάξιο, ενώ ολόκληρη η προσπάθεια διάσωσης βιντεοσκοπήθηκε από έναν καθηγητή χάρη στην κάμερα του τηλεφώνου του από το παράθυρο της τάξης. (slideshow4)

7) Ένας πόλεμος λιγότερος
Τον Μάρτιο του 2003, ο George Bush Jr κηρύσσει τον πόλεμο στο Ιράκ, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συστρατεύεται. Οκτώμισι χρόνια, 1 τρις δολάρια, έναν εκτελεσμένο δικτάτορα και ανυπολόγιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές μετά, ο πόλεμος τελειώνει επισήμως. Τον Νοέμβριο του 2011 ο Μπάρακ Ομπάμα δηλώνει πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αποχωρήσει και ο τελευταίος στρατιώτης των ΗΠΑ, κάτι που πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου. Οι σημαίες κατέβηκαν, τα στρατεύματα αποχώρησαν και η Μέση Ανατολή και ο πλανήτης μετρούν πληγές, αλλά διαγράφει έναν κηρυγμένο πόλεμο από την αιματηρή του λίστα.

8) Κι όμως, ο ελληνικός τουρισμός τα πήγε καλύτερα 
Το πιστεύετε, δεν το πιστεύετε, ο ελληνικός τουρισμός παρά τα αλλεπάλληλα οικονομικά πλήγματα, συνεχίζει να αναπτύσεται. Σήμφωνα με το site in2life, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιώργος Δρακόπουλος, δήλωσε ότι το 2011 ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε αύξηση άνω του 10%, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και εσόδων. Προφανώς, ούτε οι ξένοι τουρίστες φοβήθηκαν τα επεισόδια και τους απεργιακούς κλοιούς του ελληνικού καλοκαιριού, ούτε οι Έλληνες έτρεξαν να κρυφτούν πίσω από τον ήλιο και να μείνουν στο σπίτι τους να ακούν τις ειδήσεις.

9) Υπάρχει και συναίσθημα (ακόμη) 
Ένα μήνα πριν τραυματιστεί θανάσιμα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον περασμένο Ιούλιο, η αμερικανίδα Rachel Beckwith είχε καταστήσει γνωστό ότι το μόνο που ήθελε για το 9ο έτος της ηλικίας της ήταν να συγκεντρωθούν $300 προκειμένου να δοθεί καθαρό νερό σε ένα χωριό της Αφρικής. Μετά το θάνατό της, οι δωρεές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία: οι αμερικανοί συγκέντρωσαν στη μνήμη της 9χρονης ένα ολόκληρο εκατομμύριο. Αποδεικνύοντας ότι η έμπνευση καμιά φορά κρύβεται εκεί που δεν το περιμένεις. (slideshow3)

10) Στην Ελλάδα, άρχισαν οι συλλήψεις φοροφυγάδων 
Εντάξει, ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο, δεδομένου μάλιστα πως στην Ελλάδα η γραφειοκρατία και τα «παραθυράκια» διευκολύνουν πολύ περισσότερο αυτούς που χρωστούν εκατομμύρια στο δημόσιο παρά μερικά ευρώ. Όμως, ακόμη και με το αριστερό, η αρχή έγινε και οι – στο απυρόβλητο, μέχρι πριν λίγο καιρό- μεγαλοοφειλέτες, αρχίζουν να βλέπουν σιγά σιγά την πόρτα του εισαγγελέα. Τώρα μένει η δικαιοσύνη να ασχοληθεί λιγότερο με το σαφώς πιο γκλαμουράτο καθήκον της δημόσιας διαπόμπευσής τους και περισσότερο με αυτό της παραμονής τους στη φυλακή.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις