Μετανοείτε, ήρθε το 2012


Μετανοείτε, ήρθε το 2012

Το 2012 είναι εδώ. Σύμφωνα με παραφιλολογίες που στηρίζονται στο τέλος του ημερολογίου των Μάγια, μας απομένει λιγότερο από ένας χρόνος για το τέλος του κόσμου. Ακόμα κι αν κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο, έχει αποτελέσει μια αγαπημένη ημερομηνία ανάμεσα σε γνωστούς δημιουργούς ανά τον κόσμο που μας σερβίρουν τα δικά τους σενάρια καταστροφής για τις 22 Δεκεμβρίου του έτους.   
ΚΟΜΙΞ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ
-          Οι «Invisibles» (Αόρατοι) είναι μια παρέα μυθιστορηματικών χαρακτήρων που ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του σκοτσέζου δημιουργού Γκραντ Μόρισσον. Στον τρίτο και τελευταίο τόμο της σειράς,«Το Αόρατο Βασίλειο» (1999, 2000), οι Αόρατοι αναλαμβάνουν να σώσουν την ανθρωπότητα προτού έρθει το τέλος του κόσμου. Τελικά ο πρωταγωνιστής Τζακ Φροστ, επιτυγχάνει το σκοπό του και αφού έρθει η συντέλεια του κόσμου στις 22 Δεκεμβρίου 2012, οδηγεί την ανθρωπότητα σ’ ένα καινούργιο επίπεδο ύπαρξης.
-          Το «Futurama» είναι μια σειρά επιστημονικής φαντασίας κινουμένων σχεδίων που προβάλλεται από το αμερικανικό κανάλι FOX. Το 1999, προβλήθηκε το επεισόδιο με τίτλο «Χmas Story». Ο πρωταγωνιστής Φράι, επισκέπτεται τα Χριστούγεννα του μέλλοντος και συγκεκριμένα του 2012. Τότε, ο παρουσιαστής και κωμικός Κόναν Ο Μπράιαν, χάνει τα μακριά του πόδια, ο Αγιος Βασίλης είναι ρομπότ και τραγουδάει «Santa Claus is Gunning You Down». Διόλου απίθανο. Τρία χρόνια αργότερα, οι δημιουργοί του Futurama επέλεξαν πάλι το σωτήριο έτος 2012 για έναν πιο προσωπικό λόγο όπου ο σκύλος του πρωταγωνιστή πεθαίνει.
ΜΟΥΣΙΚΗ
- Το τραγούδι των Genesis «Get them Out by Friday», από το άλμπουμ τους «Foxtrot» ορίζει την ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου 2012 ως την ημέρα που θα γίνει «Genetic Control» (γενετικός έλεγχος), όπου θα τεθεί ένα όριο ύψους στους ανθρώπους έτσι ώστε να χωράει διπλάσιος αριθμός ατόμων στα διαμερίσματα. Μια θαυμάσια λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού του πλανήτη μας.
- Το Βρετανικό συγκρότημα των «Klaxons» τραγουδά για κάποιους καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, στο τραγούδι τους «Four Horsemen of 2012» από το άλμπουμ τους «Myths of the Near Future», το οποίο κυκλοφόρησε το 2007. Ατμοσφαιρικό σίγουρα, αλλά θα προτιμούσαμε ένα περισσότερο ευφάνταστο σενάριο καταστροφής.
- Το βίντεο κλπ της Μπρίτνεϋ Σπίαρς για το τραγούδι «Till the World Ends», που επιλέγει την ημερομηνία 21/12/2012 για το τέλος του κόσμου. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της μεγάλης καταστροφής γίνεται ένα μεγάλο πάρτυ σε υπόνομο. Τουλάχιστον να φύγουμε με ανεβασμένη διάθεση.
- Ένα ολόκληρο άλμπουμ «Danger Days: The True Lives of the Killjoys», του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος «My Chemical Romance», έχει αφιερωθεί στην περιγραφή ενός σκηνικού Αποκάλυψης αφού η γη έχει καταστραφεί ολοσχερώς μια ημέρα του 2012. Ακριβή ημερομηνία δε μας δίνουν, ίσως για να μας κρατούν σε αγωνία.
ΤΑΙΝΙΕΣ
- Η ταινία «I Am legend», «Ζωντανός Θρύλος» (2007), παρουσιάζει ένα μετα- αποκαλυτπικό σκηνικό, αφού ο πλανήτης έχει καταστραφεί μέσα στο 2012. Ο φαινομενικά μοναδικός επιζών που υποδύεται ο ηθοποιός Γουίλ Σμιθ και ο σκύλος του δίνουν μαθήματα επιβίωσης σε μια άδεια μητρόπολη, αντάξια μ’ εκείνα που δίνει ο ναυαγός Τομ Χανκς στην ομώνυμη ταινία.
- Το «Doomsday» του 2008 αφηγείται την καταστροφή του κόσμου το 2012 από την ανεξάρτητη κινηματογραφική ομάδα παραγωγής «The Asylum»
- Την επόμενη χρονιά η ομάδα των Asylum επιστρέφει με το φιλμ «2012: Supernova», όπου ένας φυσικός προσπαθεί να σώσει τη γη από την έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς αστέρα το 2012.
- Το 2010 οι Asylum επιλέγουν την χρονιά 2012 για την εκατοστή επέτειο της καταστροφής του Τιτανικού με το φιλμ «Τιτανικός ΙΙ». Ενώ το 2011, κυκλοφορούν την ταινία «2012: Ice Age», επιλέγωντας το λιώσιμο των πάγων ως ένα εναλλακτικό σενάριο καταστροφής. Το καλό είναι ότι οι Asylum μας δίνουν πολλές επιλογές … εξόδου από τον πλανήτη γη. 
- Το περισσότερο ρεαλιστικό «Death Race», «Κούρσα Θανάτου» (2008) ορίζει το 2012 ως τη χρονιά που η αμερικανική οικονομία καταρρέει. Διόλου απίθανο.
- Στην ταινία «Ι Spit on your Rave» (2009), ένας ιός προκαλεί μια επίθεση από ζόμπι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Τα ζόμπι και η Βρετανία άλλωστε έχουν μια μακροχρόνια σχέση αγάπης.
- Στο βραβευμένο περσινό φιλμ «Melancholia», ένας πλανήτης εμφανίζεται ξαφνικά πίσω από τον ήλιο και ετοιμάζεται να συγκρουστεί στη γη. Ο διευθυντής της «Μagnolia Pictures» που αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας, είπε σε συνέντευξη τύπου για την προώθηση της ταινίας «ενώ μας περιμένει η Αποκάλυψη του 2012, είναι καιρός για ένα τελευταίο κινηματογραφικό δείπνο.» Τελευταίο; Εχουμε άλλους έντεκα μήνες.
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ
- Ένα από τα πιο δημιουργικά μυαλά του Χόλλυγουντ, ο Κρις Κάρτερ, επέλεξε να λήξει την πολυετή σειρά επιστημονικής φαντασίας «X FILES», με μια εισβολή εξωγήινων στις 22/12/2012. Μια ημέρα νωρίτερα, το 90% της ανθρωπότητας έχει καταστραφεί από μια σειρά κατακλυσμικών γεγονότων.  Σύμφωνα με τον δημιουργό, είναι πιο εύκολο για τους εξωγήινους να μετοικήσουν σ’ έναν «άδειο» πλανήτη. The truth is out there.
- Σ’ ένα επεισόδιο της δημοφιλούς βρετανικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Doctor Who» του BBC, που λαμβάνει χώρα το 2012, ο Doctor Who έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα Dalek (επικίνδυνο εξωγήινο πλάσμα) το οποίο έχει επιβιώσει.  Οταν αυτό ξεφεύγει εκείνος προσπαθεί να το αποτρέψει να βγει στην επιφάνεια και να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Το επεισόδιο προβλήθηκε το 2005. Εναν χρόνο αργότερα οι δημιουργοί της σειράς έβαλαν έναν εξωγήινο με σκοπό ν’ αφανίσει την ανθρωπότητα στο σώμα μιας αθλήτριας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.
ΒΙΒΛΙΑ
- O βραβευμένος συγγραφέας Νταν Μπράουν στο βιβλίο του«Το τελευταίο σύμβολο», σημειώνει την ημερομηνία 21/12/2012 ως την ημέρα που θα συμβεί ένα κατακλυσμικό συμβάν. Μάλιστα, η συνέχεια του «Κώδικα Ντα Βίντσι» πρόκειται επίσης να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη εφέτος, με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς και σεναριογράφο για πρώτη φορά τον Μπράουν.
-   Το «Decipher» («Κρυπτώ»), είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του ελληνοβρετανού συγγραφέα Στελ Παύλου. Ο Παύλου μας μεταφέρει στο 2012 και μας συστήνει σ’ ένα γλωσσολόγο, και την ομάδα του, οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν έναν κωδικό που βρήκαν σε αρχαία ερείπια ανά τον κόσμο πριν συμβεί ένα καταστροφικό γεγονός που θα τα διαλύσει εξ ολοκλήρου.
-          Στη νουβέλα που εκδόθηκε το 2007, «2012: War of Souls», ο Γουίτνεϋ Στράιμπερ μας περιγράφει τρεις πλανήτες και μια σειρά από περιστατικά που κλιμακώνονται και οδηγούν στην ημερομηνία 21/12/2012. Τότε οι τρεις κόσμοι ενώνονται και οι πληθυσμοί αναμειγνύονται δημιουργώντας έναν καινούργιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις