“Ιπτάμενη” λεωφόρος δίνει ανάσα στη Θεσσαλονίκη


Λύση στη συμφόρηση της περιφερειακής οδού αλλά και στο περιβαλλοντικό πρόβλημα των ρύπων φιλοδοξεί να δώσει η ανερχόμενη υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος, που θα κινείται πάνω από την υφιστάμενη εσωτερική περιφερειακή οδό.

Το έργο έχει πάρει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενώ μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος.
Η υπερυψωμένη λεωφόρος θα εκτείνεται από τον κόμβο Κ5 στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου μέχρι τον κόμβο Κ10 στα Κωνσταντινουπολίτικα και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη δημιουργία ανισόπεδων κόμβων στη δυτική πλευρά της περιφερειακής οδού πριν τον κόμβο Κ5 και των έργων αναβάθμισης της κυκλοφορίας μετά τον κόμβο Κ10 και μέχρι το αεροδρόμιο και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών.
Στην ουσία, η λεωφόρος θα εξυπηρετεί τους οδηγούς των αυτοκινήτων οι οποίοι μετακινούνται από τον βορρά προς τον νότο και αντίστροφα ή από τη δυτική πλευρά της πόλης προς το αεροδρόμιο και τη Χαλκιδική και αντίστροφα. Το συνολικό μήκος της λεωφόρου θα είναι 9,6 χλμ. και θα είναι ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά ρεύμα και λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Θα έχει εύρος ανάλογο με την υπάρχουσα περιφερειακή και σε μήκος 4.072 μέτρων θα αποτελείται αποκλειστικά από οδογέφυρα. Περιλαμβάνει επίσης δίδυμη σήραγγα μήκους 600 μέτρων στην περιοχή της Κηπούπολης.
Πιθανότερος χρόνος δημοπράτησης είναι το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ συνολικός χρόνος ολοκλήρωσής του από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης είναι 2 με 2,5 έτη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή της ταχείας λεωφόρου δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην κυκλοφορία, καθώς οι μέθοδοι που θα εφαρμοστούν προβλέπουν την κατασκευή των τμημάτων του δρόμου από αέρος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις