Μειώνουμε τα εισαγώμενα!



Καλές Ειδήσεις για την ελληνική κοινωνία: μέσα σε 12 μήνες μειώσαμε τις εισαγωγές κατά 12,5%! Σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών κατά 44,2%, εμείς οι Πολίτες ΜΕΙΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ!
 Βάζουμε μυαλό!  

Και παράγουμε περισσότερα και καταναλώνουμε λιγότερο! Και αυτό χωρίς τη βοήθεια του Κράτους. Bravo μας! 

Όπως η ίδια η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε: 

«Μέσα σε 7 μήνες, χάρη στις εξαγωγές έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 12 δις ευρώ, ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του ΑΕΠ της χώρας. Τονίζω τις ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές αντοχές που δείχνουν οι κλάδοι των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, ειδικά σε περιόδους που περιορίζεται συνολικά η διεθνής ζήτηση. Η καλή πορεία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς και των βιομηχανικών προϊόντων, αποτελούν τη βάση προς την επίτευξη τελικά του ρεκόρ εξωστρέφειας για τη δεκαετία 2001- 2011, με εξαγωγές στα επίπεδα των 22 δισ. ευρώ. Αναδεικνύουν και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, σε περιόδους που η ευρωπαϊκή, αλλά και η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζονται από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, το Νοέμβριο οι εξαγωγές- χωρίς τα πετρελαιοειδή- υποχώρησαν κατά 3,1%, σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και είχε σημειωθεί για πρώτη φορά μέσα στο 2011 υποχώρηση των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, η μείωση αυτή ήταν της τάξης του 10%! 

Αύξηση, έστω και μικρότερη, προκύπτει για τις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, στα 1,72 δισ. ευρώ, κατά 1,1%, σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010. Πρόκειται για τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση του 2011. 

Ως συνέπεια αυτών των μεταβολών, σε επίπεδο 12μήνου (Δεκέμβριος 2010- Νοέμβριος 2011), προκύπτει, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, αύξηση εξαγωγών στα επίπεδα του 12,1%. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση 44,2% και συνολικές εξαγωγές άνω των 22 δισ. ευρώ το 12μήνο. 

Σε 5 κλάδους σημειώνεται αύξηση εξαγωγών (τρόφιμα, ποτά- καπνός, πετρελαιοειδή, λάδια- λίπη και βιομηχανικά είδη), που αντισταθμίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό την υποχώρηση που καταγράφεται κυρίως για: μηχανήματα, πρώτες ύλες και διάφορα βιομηχανικά είδη. Μικρότερη είναι η μείωση των εξαγωγών στα χημικά προϊόντα και τα εμπιστευτικά είδη. Αυτές οι μειώσεις οφείλονται κυρίως στην αναξιοπιστία που κοντεύουν να δημιουργήσουν εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων οι πολιτικοί μας παράγοντες.
Οι εισαγωγές 

Η συνολική τους αξία, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Νοέμβριο 2011 ανήλθε στο ποσό των 2.587,0 εκατ. ευρώ (έναντι 3.110,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2010). Ισούται με μείωση κατά 16,8%!

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων κατά το μήνα Νοέμβριο 2011, ανήλθε στο ποσό των 2.802,3εκατ. ευρώ έναντι 3.954,9 εκατ. ευρώ -σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2010. 

Σε επίπεδο 12μήνου (Δεκεμβρίου 2010- Νοεμβρίου 2011) η συνολική αξία των εισαγωγών παρουσίασε μείωση 12,5% -σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2009- Νοεμβρίου 2010.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις