Παραγωγή αιθανόλης από φύκια μέσω γενετικά τροποποιημένου βακτηρίου



Επιστήμονες του Bio Architecture Lab του Πανεπιστημίου του Berkeley στη Καλιφόρνια  κατάφεραν να επιταχύνουν, αλλά και να κάνουν αποτελεσματικότερο, τον μηχανισμό μετατροπής των σακχάρων των φυκών σε αιθανόλη.

Οι ερευνητές του Bio Architecture Lab, όπως αναφέρουν στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, το επίτευγμά τους οφείλεται σε ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο, το  E. Coli, το οποίο μεταβολίζει τα σάκχαρα των φυκών.

Ειδικότερα τροποποίησαν γενετικά το στέλεχος του βακτηρίου, το οποίο διασπά τα σάκχαρα των φυκών και παράγει αιθανόλη. Σε αντίθεση με τα βακτήρια που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο, το γενετικά τροποποιημένο E. Coli χρησιμοποίησε το αλγινικό οξύ των φυκιών, το οποίο βρίσκεται στη βάση της αλυσίδας παραγωγής σακχάρων του οργανισμού τους. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες κατάφεραν να αξιοποιήσουν όλα τα σάκχαρα που υπάρχουν στα φύκια και όχι μόνο μέρους αυτών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

«Τροποποιήσαμε γενετικά ένα ένζυμο για την διάσπαση του αλγινικού οξέος και δημιουργήσαμε  ένα μονοπάτι για τον μετέπειτα μεταβολισμό του. Κάτι τέτοιο επιτρέπει την εκμετάλλευση όλων των σακχάρων των φυκών» εξηγεί αναλυτικά ο επικεφαλής του εργαστηρίου, Ντάνιελ Τρούνφιο.  

Το αποτέλεσμα της γενετικής τροποποίησης του βακτηρίου είναι η δημιουργία αιθανόλης σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά που είχαν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, σύμφωνα με τον ίδιο, «μετατρέπει τη βιομάζα από φύκια σε μια οικονομική πρώτη ύλη για ανανεώσιμα καύσιμα και χημικά».

Η ερευνητική ομάδα διαθέτει τέσσερις φάρμες καλλιέργειας φυκιών στη Χιλή και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πειραματιστεί στις μεθόδους παραγωγής αιθανόλης από φύκια για εμπορική χρήση.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις