Η Σουηδία είναι στο Twitter!!!


Κάθε εβδομάδα ένας διαφορετικός Σουηδός πολίτης χειρίζεται το λογαριασμό της χώρας.


Εκεί που άλλοι βλέπουν το Twitter ως ένα ακόμα νέο μέσο που προσφέρει ανούσια προβολή, ο σουηδικός οργανισμός τουρισμού είδε μία μοναδική ευκαιρία να «δημιουργήσει τον δημοκρατικότερο λογαριασμό στον κόσμο», όπως έχει ήδη αποκαλεστεί. Η ιδέα είναι απλή, αλλά συνάμα αναπάντεχη: κάθε βδομάδα ένα διαφορετικός κάτοικος της Σουηδίας αποτελεί τη φωνή της χώρας του στον λογαριασμό @sweden.

Η Σουηδία είναι στο Twitter


Μέχρι τώρα τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει μία γυναίκα ιερέας, ένας διαφημιστής, ένας αγρότης οργανικής φάρμας, ένας μετανάστης από τη Βοσνία και μια ομοφυλόφιλη οδηγός νταλίκας, ενώ αυτή την βδομάδα μια δασκάλα βάζει την προσωπική της σφραγίδα. Τον λογαριασμό ακολουθούν προς το παρόν πάνω από 25.000 άνθρωποι, αριθμός όχι και τόσο μεγάλος για τα δεδομένα του Twitter, αλλά σίγουρα σημαντικός για μια τόσο ιδιαίτερη προσπάθεια.
Η θεματική των τιτιβισμάτων, ή αλλιώς τουίτς, περιλαμβάνει από ανώδυνα θέματα, όπως ο καιρός, μέχρι και περισσότερα αμφιλεγόμενα, όπως το κυνήγι και η μετανάστευση. Οι χρήστες του @sweden έχουν το ελεύθερο να γράφουν ότι θέλουν χωρίς λογοκρισία, αρκεί όπως επισημαίνεται να κάνουν ξεκάθαρο ότι οι απόψεις που εκφράζουν είναι δικές τους.


Σύμφωνα με τον διευθυντή νέων μέσων του Visit Sweden, Τόμι Σόλεν, σκοπός της κίνησης δεν είναι τόσο η τόνωση του τουρισμού, όσο η εδραίωση μιας μακρόχρονη αντίληψης για ένα κράτος που είναι ταυτισμένο κυρίως με ψηλές ξανθιές, κεφτεδάκια και ουδετερότητα. Αν πιστεύατε λοιπόν ότι Σουηδία ισούται μόνο με ξανθιές και έπιπλα IKEA, μια ματιά στα τουίτς του λογαριασμού θα σας δώσει μια διαφορετική ματιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων.
Ένας παραλληρισμός με Ελλάδα μοιάζει ίσως αστείος, καθώς μιλάμε για δύο χώρες τρομερά διαφορετικές. Ακόμα όμως και αν ο ελληνικός οργανισμός τουρισμού υιοθετούσε μια τέτοια ιδέα, δεν γνωρίζουμε πόσοι Έλληνες θα δεχόντουσαν να τιτιβίσουν με όρεξη για τα καλά της πατρίδας τους. Ίσως όμως και να υπήρχε ανταπόκριση και καλό αποτέλεσμα, ειδικά τώρα που η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο. Ούτε εμείς είμαστε μόνο συρτάκι, μούντζα και χρέος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις