Κάλυμνος: υπάρχει και αυτός ο τουρισμός...


Στην Κάλυμνο, ένα νησί στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, ανθεί τα τελευταία χρόνια ένα άλλος τουρισμός από αυτόν που ξέρουμε. Από όλο τον κόσμο έρχονται άνθρωποι για να κάνουν αναρρίχηση. Και όμως, σε ένα νησί  που λίγοι από μας σκέφτονται ως εναλλακτικό προορισμό, μπορεί κάθε επισκέπτης να επιδοθεί στο άθλημα της αναρρίχησης και να το ευχαριστηθεί απολύτως. Αν και είναι γνωστό ως "νησί των σφουγγαράδων", λόγω της γεωλογίας και των βουνών του, έχει εξελιχθεί σε νούμερο ένα προορισμό για τους αναρριχητές από όλο τον κόσμο.

Είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα που ξεκίνησε στην Κάλυμνο από το 1996, οπότε και ένα Ιταλός, ο Andrea Di Bari, ενθουσιάστηκε με τις αναρριχητικές δυνατότητες του τόπου και "άνοιξε" 23 αναρριχητικές διαδρομές. Με δημοσιεύματα σε ξένα περιοδικά έκανε γνωστό το μέρος σε όσους ενδιαφέρονταν για το άθλημα και κάπως έτσι τελικά, σήμερα έχει καταλήξει όλο το νησί να προσμένει κάθε χρόνο τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, που μαζεύονται οι αναρριχητές.
Το νησί έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση με σημαντική πτώση της τουριστικής κίνησης, εγχώριας και μη. Επομένως, η ανάσα που δίνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις στην αναρριχητική περίοδο διαμορφώνει και την ανάλογη ατμόσφαιρα. Τα φεστιβάλ αναρρίχησης που έχουν διοργανωθεί από το 2000 και μετά, έχουν κάνει την Κάλυμνο γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 θα λάβει χώρα στην Κάλυμνο το THE NORTH FACE CLIMBING FESTIVAL, το οποίο θα συγκεντρώσει στο νησί όλη την προσοχή όσων ασχολούνται με το άθλημα, όπως βέβαια έχει γίνει και στο παρελθόν με ανάλογα φεστιβάλ. Τέτοιες γιορτές δίνουν και στους κατοίκους του νησιού τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον τουρισμό, που έχει μειωθεί, αλλά όχι με τον τουρισμό που έχουμε συνηθίσει!
Για όσους επιδιώκουν τη σωματική άσκηση στις διακοπές τους αλλά και γενικότερα, σίγουρα η αναρρίχηση με θέα τη θάλασσα είναι μία καλή επιλογή.
Η φωτογραφία είναι από το site: climbkalymnos.com, στο οποίο μπορείτε να βρείτε και επιπλέον πληροφορίες!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις