Καλές Ειδήσεις για Παναθηναϊκούς: από τα πρώτα ευρωπαϊκά βήματα, στις επιτυχίες!!!


Με αφορμή το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, το οποίο έγινε στις 6 Νοεμβρίου του 1960, σας παρουσιάζουμε 24 σημαντικές ημερομηνίες στην ευρωπαϊκή ιστορία των "πρασίνων" (pics&vds).


Ήταν 6 Νοεμβρίου του 1960 όταν ο Παναθηναϊκός έδινε το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της ιστορίας του. Αντίπαλος τότε ήταν η Σπάρτακ Χράντετς, η οποία τον υποδέχτηκε στην Τσεχία και τον υποχρέωσε στην παρθενική του ήττα (1-0).
Έκτοτε οι χαρές και οι πίκρες για το τριφύλλι ήταν πολλές και το Sport24.gr σας παραθέτει 24 σημαντικές ημερομηνίες από την ιστορία του Παναθηναϊκού στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.
Το πρώτο εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι του Παναθηναϊκού ήταν στις 7 Δεκεμβρίου του 1960 όταν φιλοξένησε τη Σπάρτακ Χράντετς στη ρεβάνς του 1-0.
 
Μία από τις ομάδες με τις οποίες ο Παναθηναϊκός έχει γράψει τη δική του ιστορία στα ευρωπαϊκά κύπελλα είναι η Γιουβέντους. Οι δυο τους έχουν συναντηθεί 10 φορές και η αρχή έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1961.
Την πρώτη του ευρωπαϊκή νίκη παίρνει o Παναθηναϊκός στις 30 Σεπτεμβρίου του 1964 όταν έκαμψε την αντίσταση της Γκλέντοραν. Ταυτόχρονα αυτή η νίκη σηματοδοτεί και την πρώτη πρόκριση του τριφυλλιού σε επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Την παρθενική του νίκη στο Κύπελλο Εκθέσεων πανηγυρίζει το 1968 ο Παναθηναϊκός επί της Μόλεμπικ. Το τριφύλλι επιβάλλεται της βελγικής ομάδας με 2-0 και στη συνέχεια αντιμετωπίζει την Αθλέτικ Μπιλμπάο, από την οποία αποκλείεται.
 
Το ευρωπαϊκό ταξίδι του Παναθηναϊκού μέχρι το "Γουέμπλεϊ" αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου από το Λουξεμβούργο. Οι "πράσινοι" νικούν με 1-2 τη Ζενές Ες και πανηγυρίζουν το πρώτο τους διπλό.
 
Ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη (και μοναδική ως τώρα) ελληνική ομάδα που φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τον Άγιαξ. Ωστόσο, δεν καταφέρνει να κάμψει την αντίσταση του "Αίαντα", ο οποίος του στερεί την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης στις 2 Ιουνίου του 1971.
Την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αναζητούσε ο Παναθηναϊκός στις 7 Νοεμβρίου του 1984, όταν πήγαινε στη Βόρειο Ιρλανδία για να υπερασπιστεί το υπέρ του 2-1. Στα πρώτα λεπτά βρέθηκε να χάνει με 3-0 από τη Λίντφιλντ, αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει και να περάσει στην επόμενη φάση.
 
Για δεύτερη φορά στην ιστορία του το τριφύλλι έχει προκριθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το 4-0 του πρώτου αγώνα δεν αφήνει την ομάδα του Γιάτσεκ Γκομ να ελπίζει και η ρεβάνς της 24ης Απριλίου του 1985 το επιβεβαιώνει με τη Λίβερπουλ να νικάει και στο ΟΑΚΑ.
 
Μία από τις πιο γλυκές ήττες στην ιστορία του γνώρισε ο Παναθηναϊκός στις 4 Νοεμβρίου του 1987. Στο "Κομουνάλε" η Γιουβέντους τον νίκησε με 3-2, αλλά η ελληνική ομάδα πανηγύρισε την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης καθώς είχε νικήσει στην Αθήνα με 1-0.
 
Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιμετωπίσει την Χόνβεντ. Το βαρύ 5-2 του πρώτου αγώνα μοιάζει με τελειωτικό χτύπημα, αλλά οι "πράσινοι" κάνουν μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επικρατούν στις 9 Δεκεμβρίου του 1987 με 5-1 και παίρνουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.
 
Το πρώτο πειραματικό Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται τη σεζόν 1991/92 και το τριφύλλι δίνει τον πρώτο του αγώνα στις 18 Σεπτεμβρίου στο Ρέικιαβικ με αντίπαλο την τοπική Φραμ (2-2).
Τέσσερις φορές έχει αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός τη Γκέτενμποργκ, την οποία έχει νικήσει και στη Σουηδία. Ξεχωριστή σημασία έχει και η νίκη στις 23 Οκτωβρίου του 1991, η πρώτη των "πρασίνων" στο πειραματικό τότε Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Μία χρόνια μετά, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992, ο Παναθηναϊκός σκορπίζει την Ελεκτροπούτερε στους έξι ανέμους και πραγματοποιεί την πιο ευρεία νίκη της ιστορίας του στην Ευρώπη (0-6).
 
Ένα από τα μεγαλύτερα διπλά του Παναθηναϊκού είναι δίχως αμφιβολία αυτό στο "Ντα Σάντας", το οποίο έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 1995. Μπορεί για μεγάλο μέρος του αγώνα η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα να έπαιζε με παίκτη λιγότερο, αλλά κατάφερε να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που νίκησε εκτός έδρας στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του τριφυλλιού είναι αυτή στο Άμστερνταμ επί του Άγιαξ (3 Απριλίου 1996). Με γκολ του Κριστόφ Βαζέχα οι "πράσινοι" άγγιξαν την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στη ρεβάνς δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το έργο τους γνωρίζοτας την ήττα με 3-0.
 
Συγκλονιστικό ήταν το παιχνίδι των "πρασίνων" με τη Στεάουα Βουκουρεστίου στις 26 Αυγούστου του 1998. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τις δύο ομάδες να έχουν πετύχει 9 γκολ και το τριφύλλι να παίρνει τη νίκη με 6-3.
Στις 8 Νοεμβρίου του 2000 ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν τη νίκη για να μπορέσει να προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ μέσα από έναν πολύ δύσκολο όμιλο (Γιουβέντους, Λα Κορούνια, Αμβούργο). Όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές του εμφανίσεις επικρατώντας της Γιουβέντους με 3-1.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Παναθηναϊκός έχει φύγει με διπλό από τη Γερμανία. Ένα από τα παραδείγματα αποτελεί και η 11η Σεπτεμβρίου του 2001, όταν η ελληνική ομάδα επικράτησε της Σάλκε με 2-0. Η συγκεκριμένη ημερομηνία, άλλωστε, είναι ανεξίτιλα χαραγμένη στη μνήμη πολλών και λόγω της τραγωδίας των δίδυμων πύργων.
 
Η πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα που πέρασε δύο φάσεις ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ έγινε ο Παναθηναϊκός στις 20 Μαρτίου του 2002. Οι "πράσινοι" ήρθαν ισόπαλοι με τη Ρεάλ Μαδρίτης στη "Λεοφόρο" και προκρίθηκαν στα προημιτελικά.
Το επόμενο παιχνίδι του Παναθηναϊκού στη "Λεοφόρο" είναι με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Το εύστοχο πέναλτι του Άγγελου Μπασινά είναι αρκετό για να χαρίσει στην ομάδα του μία ιστορική νίκη, όχι όμως και την πρόκριση, αφού στο "Καμπ Νόου" η Μπαρτσελόνα νικάει με 3-1 παρόλο που στο τέλος η πίεση που της ασκείται είναι ασφυχτική.
 
Στις 13 Μαρτίου του 2003 ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στην Πορτογαλία στο πλαίσιο των προημιτελικών του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Με γκολ του Εμάνουελ Ολισαντέμπε υποχρεώνει την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο σε ήττα και φτάνει μία ανάσα από την πρόκριση, η οποία χάνεται στην παράταση της ρεβάνς.
Έναν χρόνο μετά τον Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκός καταφέρνει να κάνει δύο διπλά σε φάση ομίλων. Το πρώτο γίνεται στις 4 Νοεμβρίου του 2008 στη Βρέμη με αντίπαλο τη Βέρντερ, την αντίσταση της οποίας κάμπτει με εντυπωσιακή απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο (0-3).
 
Λίγες μέρες μετά, στις 26 Νοεμβρίου του 2008, η Ίντερ φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό και οι "πράσινοι" με γκολ του Γιόσου Σαριέγκι φεύγουν αλώβητοι από το "Μεάτσα", παίρνοντας μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του. Μάλιστα, το τριφύλλι νικάει έτσι για δεύτερη φορά τον Μουρίνιο στην έδρα του.
Δύο χρόνια μετά το Μιλάνο ο Παναθηναϊκός άλωσε και τη Ρώμη. Έχοντας νικήσει με μεγάλη ανατροπή τη Ρόμα στο ΟΑΚΑ (3-2) πήγε στο "Ολύμπικο" για να διαφυλάξει το υπέρ του αποτέλεσμα και τα κατάφερε περίφημα επικρατώντας με το ίδιο σκορ (25/2/2010).
 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις