Τα «διαμάντια» της Φίνος Φιλμ απέκτησαν το κανάλι τους!

Τα «διαμάντια» της Φίνος Φιλμ απέκτησαν το κανάλι τους

Η «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου στο Youtube...


Αγαπημένες παλιές ελληνικές ταινίες της Finos Film που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ, μπορούμε πλέον - μέσω ίντερνετ - να τις απολαμβάνουμε όποια στιγμή θέλουμε,  μιας και η  κινηματογραφική εταιρία της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου, απέκτησε το δικό της επίσημο κανάλι στο Youtube.

Με άριστη εικόνα και ήχο


 
Σαπφώ Νοταρά, Ρένα Βλαχοπούλου και Λάμπρος Κωνσταντάρας στην «Χαρτοπαίχτρα», παραγωγής 1964.


Στο κανάλι, με επωνυμία Finos Film Channel, όποιος θέλει θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει όλες τις αξέχαστες ελληνικές ταινίες,  με άριστη εικόνα και ήχο. Οι ταινίες της Φίνος Φιλμ θα ανεβαίνουν στο κανάλι σταδιακά, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν ξεχωριστά αφιερώματα και θα δοθεί η δυνατότητα αναζήτησης σε πολύτιμο αρχειακό υλικό, όπως ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες που έχουν αποκατασταθεί και ψηφιοποιηθεί.

Ο «πατέρας» του ελληνικού κινηματογράφου


 
Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε στην Κάτω Τιθωρέα της Λοκρίδας το 1907.


Η εταιρεία παραγωγής ελληνικών ταινιών, Φίνος Φιλμ, ιδρύθηκε το 1942 από τον Φιλοποίμην Φίνο και λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι το 1977. Έπειτα,  η εταιρεία ασχολήθηκε κυρίως με την ενοικίαση των ταινιών της και την εκμετάλλευση των πλατό της. Τελευταία παραγωγή του Φίνου ήταν η ταινία «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977), με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο,  σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Αυτή αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της Φίνος Φιλμ. Ο «πατέρας» του ελληνικού κινηματογράφου πέθανε στις 26 Ιανουαρίου του 1977, αρνούμενος να υπηρετήσει ούτε στιγμή την τηλεόραση, η οποία του προκαλούσε αποστροφή.

Πλήθος αστέρων


 
Σκηνή από την ταινία «Γοργόνες και μάγκες», παραγωγής 1968.


Μεγάλος ο αριθμός των ηθοποιών που συνεργάστηκαν στις ταινίες όπως οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλίκη Βουγιουκλάκη , Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλης Αυλωνίτης, Ανδρέας Μπάρκουλης, Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Γκιωνάκης, Γιώργος Πάντζας, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Ζωή Λάσκαρη, Θανάσης Βέγγος, Κώστας Βουτσάς, Κώστας Χατζηχρήστος, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Μάρθα Καραγιάννη, Μάρω Κοντού, Μίμης Φωτόπουλος, Μπέτυ Αρβανίτη, Νίκος Κούρκουλος, Νίκος Ρίζος, Νίκος Σταυρίδης, Νόρα Βαλσάμη, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ορέστης Μακρής, Παντελής Ζερβός, Ρένα Βλαχοπούλου, Σμαρούλα Γιούλη, Σπύρος Καλογήρου, Σωτήρης Μουστάκας, Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Χρήστος Τσαγανέας και πολλοί άλλοι.

Όπως τα μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά στούντιο


 
Κωνσταντάρας, Καρέζη και Μπάρκουλης στην ταινία «Τζένη Τζένη».


Τα στούντιο της Φίνος Φιλμ στα Σπάτα, ακόμα και σήμερα, συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα πλατό της χώρας και αποτελούν μοναδικό κινηματογραφικό αρχιτεκτονικό δείγμα (μαζί με το studio Alfa στα Μελίσσια) μιας εταιρείας που λειτούργησε στο μοντέλο συγκεντρωτισμού της κινηματογραφικής παραγωγής, όπως και τα μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά στούντιο από το 1930.

Ο συνολικός αριθμός των ταινιών της εταιρίας ανήλθε στις 196 και σε 8 έκανε διανομή. Το διάστημα 1943 - 1977 (έτος θανάτου του Φίνου) υπήρξε η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου και μια από τις μεγαλύτερες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. 

Πηγή: naftemporiki.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις