Η Ρόδος υποψήφια για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021!


Με αξιώσεις η Ρόδος διεκδικεί να καταστεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
Όπως ανακοίνωσαν ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς και ο αντιδήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που έδωσαν, ο Δήμος Ρόδου προετοιμάζει τον φάκελο που θα καταθέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2014 προκειμένου η Ρόδος να θέσει υποψηφιότητα για να επιλεγεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο του 2015.

Την αισιοδοξία τους ότι η Ρόδος πληροί όλα τα εχέγγυα για να της απονεμηθεί ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 εξέφρασαν ο κ. Κουσουρνάς και ο κ. Διακοσταματίου στον οποίο ανήκει η πατρότητα αυτής της ιδέας ,που οσονούπω θα μετατραπεί σε πρόταση του δημοτικού συμβουλίου και του ΔΟΠΑΡ.

Η Ρόδος με βάση το ενδιαφέρον που μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί θα πρέπει να ανταγωνιστεί επτά πόλεις: Καβάλα, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Ξάνθη, Πειραιάς, Σύρος και Τρίπολη.

Κάλεσμα στους Ροδίτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου Ρόδου για να επιλεγεί η Ρόδος ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 απηύθυνε ο κ. Κουσουρνάς, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Ρόδος έχει προβάδισμα έναντι των άλλων πόλεων που κατέθεσαν υποψηφιότητα.

«Ο θεσμός, ο οποίος είναι από τους πιο σημαντικούς στον τομέα του πολιτισμού ξεκίνησε το 1985 με πρωτοβουλία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρης και η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που αποτέλεσε την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η ανάδειξη της πόλης γίνεται έξι χρόνια πριν και επειδή ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος η Ε.Ε καθορίζει τις χώρες ανά έτος. Για την Ελλάδα προσδιορίστηκε το έτος του 2021. Εμείς πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις μας πολύ γρήγορα για να καταθέσουμε φάκελο και να θέσουμε υποψηφιότητα» τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.

«Θεωρούμε ότι η Ρόδος έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα για να είναι ισχυρός διεκδικητής αυτής της υποψηφιότητας. Είναι μια από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αποτελεί διεθνές τουριστικό κέντρο, έχει τις απαραίτητες υποδομές και πολύ περισσότερο ιστορία, πολιτισμό, παράδοση διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις για να μπορεί το 2021 να αποτελέσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ευελπιστούμε μέχρι τότε να είναι έτοιμο το Εθνικό Θέατρο αν και η Ρόδος διαθέτει ανοικτούς και κλειστούς χώρους για τη διεξαγωγή μαζικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το 2021 η Ρόδος μπορεί να δείξει το πολιτιστικό πρόσωπο της δυναμικά σε όλο τον κόσμο. Το προτέρημα είναι ότι δίνεται από την Ε.Ε εφάπαξ το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ για την οργάνωση αυτή. Είναι μια λαμπρή ευκαιρία για να αναδειχθούν τα έργα και οι δράσεις που έγιναν στη Ρόδο επί εποχής της Μελίνας Μερκούρη» κατέληξε ο δήμαρχος.
Μ.Κ.
 
«Είναι μια ζωντανή πόλη»

Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ρόδος έναντι των άλλων πόλεων που έθεσαν υποψηφιότητα ανάπτυξε στην τοποθέτησή του ο κ. Διακοσταματίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο με πρωτοβουλία του ΔΟΠΑΡ εκδήλωση εις μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, στην οποία θα παραστούν σημαντικές προσωπικότητες της χώρας, ενώ θα πάρουν μέρος και οι πρώην δήμαρχοι Ροδίων Γιώργος Γιαννόπουλος και Σάββας Καραγιάννης που έζησαν από κοντά την αείμνηστη υπουργό Πολιτισμού.

«Η Ρόδος είναι μοναδική, αξεπέραστη, διαχρονική και παγκόσμια και κατά συνέπεια θεωρώ ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη πόλη. Έχει μια μακρά ιστορία και είναι μια ζωντανή πόλη. Αποφασίσαμε να θέσουμε υποψηφιότητα διότι η Ρόδος αξίζει να προβάλει και ένα άλλο κομμάτι της, τον πολιτισμό της και το σημείο συνάντησης των πολιτισμών και εκεί οφείλεται και το θαύμα της και πρέπει να αναδειχτεί» ανέφερε ο κ. Διακοσταματίου προσθέτοντας και τα ακόλουθα:

«Είναι προφανές ότι η Ρόδος βρίσκεται βήματα μπροστά από όλες τις προηγούμενες υποψηφιότητες και ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει έναν τέτοιο θεσμό:

Διαθέτει την αρτιότερη τουριστική υποδομή στη χώρα, τόσο όσον αφορά σε αριθμό κλινών, όσο και σε ποιοτική αξιολόγηση, γεγονός που απαιτεί προαπαιτούμενο τόσο για τη φιλοξενία των καλλιτεχνών όσο και του κοινού που θα εισρεύσει.

Διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο που καθιστά την απευθείας επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης εξαιρετικά εύκολη. Επίσης, διαθέτει οργανωμένο λιμάνι με δυνατότητα φιλοξενίας κρουαζιερόπλοιων και μαρίνα για ιδιωτικά σκάφη.

Διαθέτει πλήθος υφιστάμενων χώρων για τη φιλοξενία εκδηλώσεων (Δημοτικό και Εθνικό Θέατρο, Ρόδον, Τάφρος, Αρχαίο Στάδιο κλπ) τόσο στην πόλη της Ρόδου, όσο και διάσπαρτα σε όλο το νησί.

Διαθέτει πλήθος εν δυνάμει χώρων για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, όπως ολόκληρη η μεσαιωνική πόλη, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα κάστρα ολόκληρου του νησιού.

Έχει εξαιρετικά πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο, μεγάλο μέρος του οποίου έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η αρχαία, η βυζαντινή περίοδος, η φραγκοκρατία, η τουρκοκρατία, δίνουν ένα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στην πόλη, και εξαιρετικά πολλά ερίσματα για τον σχεδιασμό ενδιαφερόντων προγραμμάτων».

Πάντως, τα οφέλη από μια τέτοια διοργάνωση είναι πάρα πολλά όπως η ολοκλήρωση η αποκατάσταση έργων και η επαναχρησιμοποίηση χώρων που οφείλουν να ολοκληρωθούν μέχρι τη διοργάνωση.

Επίσης είναι προφανής η προβολή του νησιού σε διεθνές επίπεδο και η προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουρισμού, τόσο κατά το έτος της διοργάνωσης, όσο και κατά τα προηγούμενα και επόμενα έτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις