Το πράσινο παράδειγµα του Σικάγο

Με ένα ολοκληρωµένο σχέδιο παρεµβάσεων, ακόµη και σε κάθε σοκάκι της πόλης, το Σικάγο προετοιµάζεται για να αντιµετωπίσει τις ζοφερές, όπως εκτιµούν οι επιστήµονες, επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής. Τα δεδοµένα που εξετάστηκαν δεν άφησαν στις Αρχές περιθώρια εφησυχασµού. Θα είναι αγνώριστο το Σικάγο σε µερικές δεκαετίες, αποφάνθηκαν. Καύσωνες, ακραία καιρικά φαινόµενα και θάνατοι. Η πόλη θα υποφέρει και το κόστος σε ζωές και χρήµα θα είναι δυσβάσταχτο. Η πόλη πρέπει να αλλάξει αν θέλει να επιβιώσει. Και το σχέδιο διάσωσης που εκπονήθηκε ιεραρχεί τις προτεραιότητες.

Μικροί δρόµοι και σοκάκια θα επιστρωθούν µε υλικά διαπερατά από το νερό, ώστε η βροχή να µη χάνεται ανεκµετάλλευτη. Καινούργια είδη δέντρων µε ελάχιστες απαιτήσεις σε υγρή τροφή, όπως τα κοµµεόδεντρα, θα φυτευτούν εκεί που κάποτε υψώνονταν οι λευκές βελανιδιές. Η σύγχρονη τεχνολογία επιστρατεύεται και αυτή, καθώς µε τη βοήθεια θερµικών ραντάρ αρχίζει η καταγραφή των πιο ζεστών περιοχών της πόλης. Στα σηµεία αυτά, γνωστά και ως θερµικές νησίδες επειδή η θερµοκρασία εκεί είναι υψηλότερη από παρακείµενες περιοχές, τα οδοστρώµατα θα αντικατασταθούν µε άλλα υλικά, ενώ στις ταράτσες των κτιρίων θα φυτευτεί χαµηλή βλάστηση. Συστήµατα κλιµατισµού θα τοποθετηθούν σε καθένα από τα 750 δηµόσια σχολεία της πόλης.

«Η κλιµατική αλλαγή εξελίσσεται µε πραγµατικό και δραµατικό τρόπο αλλά ταυτόχρονα και µε αργό ρυθµό. Μπορούµε να την αντιµετωπίσουµε αν δράσουµε έγκαιρα», τονίζει ο Ααρών Ντούρνµπαχ, υψηλόβαθµος αξιωµατούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος του Σικάγου. Η αλήθεια είναι ότι ακόµη δεν µπορεί να αποτιµηθεί επαρκώς ο αντίκτυπος που επιφέρουν στην ατµόσφαιρα τα θερµοκηπικά αέρια που προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Οµως, στην αµερικανική ήπειρο οι επιστήµονες προβλέπουν ότι η στάθµη της θάλασσας θ’ ανέβει. Ακραία καιρικά φαινόµενα, όπως καταιγίδες, ανεµοστρόβιλοι, χιονοθύελλες και καύσωνες, λέγεται ότι θα συµβαίνουν συχνότερα. Η πόλη της Νέας Υόρκης, που ετοιµάζει το δικό της σχέδιο αντιµετώπισης της κλιµατικής αλλαγής, ανησυχεί για το ενδεχόµενο πληµµυρών από τον ωκεανό. Οµάδα ειδικών επιστηµόνων παρακολουθεί τον ρυθµό τήξης των πάγων της Αρκτικής.

Στο Σικάγο, τα πρώτα δειλά βήµατα για να οχυρωθεί η πόλη απέναντι στην επερχόµενη κλιµατική αλλαγή ξεκίνησαν το 2006. Συγκεντρώθηκαν χρήµατα για να γίνουν έρευνες και ν’ αναπτυχθούν προγνωστικά µοντέλα. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ένα αρχείο µετεωρολογικών δεδοµένων ενός αιώνα σε συνδυασµό µε άλλες παραµέτρους αποκάλυψαν ένα ζοφερό µέλλον για την πόλη. Εφόσον οι εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα συνέχιζαν αµείωτες, το Σικάγο θα βίωνε καλοκαίρια αντίστοιχα µε εκείνα του αµερικανικού Νότου, όπου 72 µέρες τον χρόνο η µέση θερµοκρασία θα ξεπερνούσε τους 32 βαθµούς. Μέχρι το 2070 θα δεχόταν 35% περισσότερη βροχή τον χειµώνα και 20% λιγότερη στη διάρκεια του καλοκαιριού και της άνοιξης. Ο αντίκτυπος στην καθηµερινή ζωή των ανθρώπων θα ήταν καταστροφικός. Ειδική έρευνα που έγινε για τον σκοπό αυτό εκτίµησε ότι οι θάνατοι από τη ζέστη θα άγγιζαν τους 1.200 τον χρόνο.

Οι αρµόδιες Αρχές της πόλης δεν άφησαν τον χρόνο να κυλήσει ανεκµετάλλευτος. Αρχισαν να καταστρώνουν ένα ολοκληρωµένο σχέδιο δράσης που θέτει ως άµεση προτεραιότητα την εκµετάλλευση των όµβριων υδάτων. Στην πόλη υπάρχουν 13.000 ασφαλτοστρωµένα δροµάκια που κατασκευάστηκαν χωρίς µέριµνα για την αποστράγγιση του νερού. Πληµµυρίζουν ύστερα από µια δυνατή νεροποντή και τα όµβρια ύδατα µένουν ανεκµετάλλευτα. Στο εξής θα δηµιουργηθούν δεξαµενές αποθήκευσης του νερού, το οποίο µέσω υδραυλικών συστηµάτων θα χρησιµεύει για το πότισµα δέντρων ή για την κατασκευή σιντριβανιών.

Εµφαση στη δενδροφύτευση

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στη δενδροφύτευση. Ηδη ένα µέρος της Λεωφόρου Κέρµακ έχει διανοιχτεί και δηµιουργήθηκαν χώροι δενδροφύτευσης χαµηλότερα από το επίπεδο του δρόµου. Εκεί θα τοποθετηθούν φυτά που ευδοκιµούν σε άνυδρες συνθήκες, όπως η Ασκληπιάς η σωληνώδης. Ποδηλατόδροµοι και χώροι στάθµευσης που δηµιουργήθηκαν κατά µήκος του δρόµου επιστρώθηκαν µε διαπερατά υλικά για να φιλτράρουν το 80% του νερού της βροχής. Περίπου 150 δροµάκια έχουν ήδη µετασχηµατιστεί µε τον τρόπο αυτό. Οι Αρχές της πόλης δαπανούν πάνω από 10 εκατοµµύρια δολάρια ετησίως για να φυτεύουν περίπου 2.200 δένδρα. Από το 1991 µέχρι το 2008 είχαν φυτευτεί τόσο πολλά ώστε η δενδροκάλυψη της πόλης έφθασε στο 17,6% από 11%. Ο στόχος είναι να υπερβεί το 23% αυτή τη δεκαετία.

Πηγή: tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις