Η περίοδος «από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο» στο επίκεντρο έκθεσης στη Νέα Υόρκη



Νέα Υόρκη


Το «μεσοδιάστημα» από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο εξετάζει έκθεση που θα ανοίξει τις πύλες της στο Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο.



Η έκθεση με τίτλο «Μετάβαση από τον Αρχαίο στο Βυζαντινό Κόσμο» θα καταπιαστεί με την περίοδο της μετάβασης στον χριστιανισμό, αναδεικνύοντας την τέχνη του 3ου με 7ου αιώνα μ.Χ. 


Όπως αναφέρεται από τους διοργανωτές, τα εκθέματα θα αφορούν «τη μακρά περίοδο όπου ο ένας κόσμος κατέρρεε, συμπαρασύροντας μαζί του καλά και άσχημα και ο νέος αναδυόταν μέσα από καινούργιες δυνάμεις».Η έκθεση θα περιλαμβάνει 150 αντικείμενα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και από αμερικανικά μουσεία. 


Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 6 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, στο Μανχάταν και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου του 2012.Μεγάλο μέρος των έργων θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και η έκθεση θα αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες. 


Η αρχή γίνεται με την ενότητα «Ύστερη Αρχαιότητα, μία εποχή ώσμωσης», η οποία περιλαμβάνει «Αρχαίες λατρείες και μυστηριακές θρησκείες» και τους «Φιλοσόφους και Αποστόλους». Ακολουθεί «Η εδραίωση του Χριστιανισμού: Από τη νομιμοποίηση στην Εξουσία». Στη συνέχεια, «Πόλεις και Δημόσιος Βίος» με τις υποενότητες «Πόλεις και Πολίτες», «Νομισματική αλλαγή» και «Θησαυροί νομισμάτων». «Δημόσιος βίος» είναι η τέταρτη ενότητα στην οποία θα περιληφθούν «Δημόσια θεάματα» και «Ματαιοδοξία και Δεισιδαιμονίες». Ακολουθεί «Θάνατος αρχή ζωής» με «Κοιμητήρια», «Μάρτυρες και Μαρτύρια». Ακολουθεί «Η πρώτη χριστιανική λατρεία» με «Ναούς της νέας θρησκείας» και «Λειτουργία». Τελευταία είναι η ενότητα «Χριστιανική εικονογραφία: Παράδοση και καινοτομία» που αναπτύσσεται μέσα από τις υποενότητες «Από τα Φαγιούμ στις εικόνες» και «Από την αμφισημία στην καθαρότητα».


Τα μουσεία που συμμετέχουν στην έκθεση με τον δανεισμό έργων τους είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Νομισματικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Κανελλοπούλου. Επίσης η Συλλογή Τσολοζίδη καθώς και 14 Εφορείες Αρχαιοτήτων. 


Δεκατρία έργα εξάλλου προέρχονται από τα αμερικανικά μουσεία: Art Gallery του Πανεπιστημίου Yale, Dumbarton Oaks Collection, Virginia Museum of Fine Arts, The Walters Art Gallery, Princeton University Art Museum, Metropolitan Museum New York, Cleveland Museum of Art.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις