Πέντε χρόνια στην κορυφή!



Να πιάσεις την κορυφή του κόσμου για μια στιγμή είναι εφικτό. Να παραμείνεις όμως εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Η Εθνική το πέτυχε και σας παρουσιάζουμε το κατόρθωμά της να μείνει πέντε χρόνια συνεχώς στο Top-20 του κόσμου. 


Στην 8η θέση παγκοσμίως βρέθηκε για τον μήνα Οκτώβριο η Εθνική μας ομάδα ισοφαρίζοντας την κορυφαία επίδοσή της όλων των εποχών, ενώ τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να έχει μικρή πτώση στο FIFA Ranking. Όμως, το σημαντικό είναι ότι με την ανακοίνωση των βαθμολογιών της FIFA που θα γίνει αύριο, συμπληρώνονται στην ουσία 60 μήνες παραμονής της χώρας μας στο Top-20 του κόσμου!
Διαρκής παρουσία στις είκοσι καλύτερες εθνικές ομάδες ολόκληρης της υφηλίου επί πέντε χρόνια είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο επίτευγμα και αν μη τι άλλο πρόκειται για κάτι που δεν έχουν καταφέρει πολλές άλλες εθνικές ομάδες παρά μόνο εκείνες που συγκαταλέγονται στις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος μετρημένες στα δάχτυλα. Μπορεί, λοιπόν, οι αριθμοί να μη λένε πάντα την αλήθεια, κι αν το κάνουν να παρουσιάζουν ένα μέρος αυτής, αλλά αν αναμφισβήτητα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην εξέταση των στατιστικών της FIFA που αφορούν τις εθνικές ομάδες σε μηνιαία βάση, όπως αυτά παρουσιάζονται από το φημισμένο FIFA Ranking. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη κατάταξη δομείται με έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο τρόπο που βελτιώνεται συνεχώς.
Βαθμολογία με σοβαρά κριτήρια
Αυτό που κάνει ξεχωριστή τη συγκεκριμένη κατάταξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είναι η συνάρτηση με την οποία δομείται. Πολλοί θεωρούν πως… θυμίζει πολύ εκείνη της UEFA, η οποία αποτελεί τον καθρέφτη των επιδόσεων των ομάδων κάθε χώρας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η αλήθεια είναι όμως ότι η κατάταξη των εθνικών ομάδων της FIFA έχει εντελώς διαφορετική λογική, και αυτό είναι ίσως που την κάνει πιο αξιόπιστη αλλά και αρκετά πιο πολύπλοκη.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως για να βγει η βαθμολογία κάθε μήνα, μετρώνται μεν οι βαθμοί (νίκης ή ισοπαλίας) των αγώνων που έδωσε η εκάστοτε εθνική ομάδα τον συγκεκριμένο μήνα –όπως γίνεται και στην αντίστοιχη της UEFA– αλλά πάνω σε αυτούς τους βαθμούς υπάρχουν συντελεστές που διαφοροποιούν τη βαθμολογία, ανάλογα με τη δυσκολία του αντιπάλου, τη διοργάνωση στο πλαίσιο της οποίας έγινε ο αγώνας, την ήπειρο από την οποία προέρχεται ο αντίπαλος και άλλα. Τέλος σε αντίθεση με την κατάταξη της UEFA που μετρά ισομερώς τους βαθμούς της τελευταίας πενταετίας, η FIFA όσο πιο πρόσφατο είναι το γεγονός που «εξετάζει», τόσο υψηλότερο πολλαπλασιαστή έχει. Εν ολίγοις, στη FIFA έχει μικρότερη σημασία τι έκανε μια ομάδα το 2007 σε σχέση με τους περσινούς της αγώνες, ενώ μια νίκη σε αγώνα Μουντιάλ μετρά αρκετά περισσότερο από μία σε ένα φιλικό.
Αυτά, για να υπάρχει μια γενική εικόνα –χωρίς να μπούμε σε κουραστικά νούμερα και συναρτήσεις– της νοοτροπίας της συγκεκριμένης κατάταξης. Βλέπουμε λοιπόν ότι όσο πιο ψηλά είναι μια ομάδα, σημαίνει πως τόσο περισσότερες νίκες έχει κάνει και μάλιστα σε αγώνες με δύσκολους αντιπάλους αλλά και σε σημαντικές διοργανώσεις. Αυτό λοιπόν που έχει εξαιρετική σημασία για την Εθνική μας ομάδα είναι πως στις 23 Νοεμβρίου που θα ανακοινωθεί η βαθμολογία αυτού του μήνα, η Ελλάδα θα «κλείσει» μια πενταετία στην οποία βρέθηκε σταθερά στο Top-20 του κόσμου σε σύνολο περισσότερων από 200 εθνικών ομάδων!
Μία πάνω, μία κάτω στο ’90
Τη δεδομένη χρονική στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στη 8η θέση, και τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται σε συνεχώς ανοδική πορεία. Πλέον, θα κλείσει 60 μήνες στις πρώτες 20 εθνικές ομάδες, επίτευγμα ανεπανάληπτο για την Εθνική μας ομάδα από το 1993, όταν και δημιουργήθηκε το περίφημο FIFA Ranking. Κάνοντας λοιπόν μια αναδρομή στην πορεία της Εθνικής μας ομάδας στη συγκεκριμένη κατάταξη από το 1993 (χρονιά στην οποία κατακτήθηκε η πρόκριση για τα τελικά του Μουντιάλ ’94) βλέπουμε πως η Ελλάδα ξεκίνησε από το νούμερο 32, ενώ κατάφερε να φτάσει στην 25η θέση - ρεκόρ για τα τότε δεδομένα τον Μάιο του 1995. Στην επόμενη σεζόν είχε συνεχώς πτωτική πορεία, για να φτάσει στο Νο45 τον Απρίλιο του ’96. Ακριβώς ένα χρόνο μετά, η πολύ καλή παρουσία της ομάδας μας στα προκριματικά του Μουντιάλ της Γαλλίας –παρότι δεν συνδυάστηκε με πρόκριση– την έφεραν στην 29η θέση. Και τότε… έσπασαν τα φρένα!
Αρνητικό ρεκόρ και Νο66
Το Σεπτέμβρη του ’98 η Ελλάδα έκανε αρνητικό ρεκόρ «βουλιάζοντας» στην 66η θέση του κόσμου, καθώς δεν είχε καταφέρει να κάνει τίποτα αξιόλογο σε εκείνο το χρονικό διάστημα. Η πορεία προς το Euro 2000 μπορεί να μη στέφθηκε με επιτυχία, αλλά η Ελλάδα σημείωσε σημαντικές νίκες και αυτό την οδήγησε και πάλι στα… ανώτερα σκαλοπάτια και πιο συγκεκριμένα στην 34η θέση τον Μάρτιο του ’99. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2000 παρέμεινε εκεί κοντά χωρίς ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα, και τότε ξεκίνησε η δεύτερη μεγάλη ελληνική κατηφόρα. Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, η Ελλάδα βρήκε μπροστά της Αγγλία και Γερμανία και εκτός των άλλων δεν κατάφερε να κοντράρει ούτε τους βατούς αντιπάλους του ομίλου. Αποτέλεσμα; Ο Σεπτέμβρης του 2001 τη βρήκε στην 61η θέση! Και τότε ήρθε ο Ρεχάγκελ…
Ένας Γερμανός την έβγαλε από τον πάτο...
Η τρομακτική άνοδος της Ελλάδας από τη στιγμή που ανέλαβε ο «Βασιλιάς Ότο», που μεταφράζεται σε 50 θέσεις σε τέσσερα χρόνια, είναι από τις σπανιότερες στην ιστορία της συγκεκριμένης κατάταξης, και το… κερασάκι στην ελληνική τούρτα μπήκε μετά το έπος της Πορτογαλίας, με την Ελλάδα να αναρριχάται στη 13η θέση παγκοσμίως. Ο θαυματουργός Ότο είχε πάρει το ραβδάκι του…
Η αποτυχία πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 έφερε την Ελλάδα αρκετά πίσω και πάλι αυτή τη φορά στη θέση 32, ένα μήνα μετά το τέλος της διοργάνωσης. Από τότε αρχίζει η ελληνική κυριαρχία, την οποία και τονίζουμε, καθώς την κράτησε σταθερά ψηλά για μεγάλη χρονική διάρκεια.
...και την έφερε στην κορυφή
Στο Euro 2008 η Ελλάδα προκρίθηκε με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών σε όλη την ευρωπαϊκή ζώνη, ενώ έφτασε στα τελικά με την ταμπέλα της υπολογίσιμης και δυναμικής ομάδας. Η εξαιρετική συγκομιδή βαθμών λοιπόν την οδήγησε λίγες μέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης στην 8η θέση του κόσμου, θέση στην οποία βρίσκεται και σήμερα! Η κακή πορεία στα τελικά του τουρνουά την έριξε βέβαια λίγο (στην 20ή θέση τον Δεκέμβριο του ’08), αλλά κατάφερε να ανακάμψει και το 2010 βρέθηκε στο Top-15 λόγω και της πρόκρισής της στα τελικά του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και της αξιοπρεπούς παρουσίας της στη διοργάνωση.
Συνέχεια με αήττητο επί Σάντος και νέο ρεκόρ
Η νέα ιστορική πρόκριση στα τελικά του Euro 2012 την έφερε ακόμα ψηλότερα στην κατάταξη. Παραμένοντας μάλιστα αήττητη με την αλλαγή της σκυτάλης από τον Ρεχάγκελ στον Σάντος για 17 σερί παιχνίδια, κατάφερε να προκριθεί απευθείας σε τρίτη διαδοχική ευρωπαϊκή διοργάνωση και για τον μήνα Οκτώβριο ανέβηκε στο Νο8 ξεπερνώντας μέχρι και την Αργεντινή!
Αυτά όλα καλό θα είναι να τα έχουμε στο μυαλό μας όταν βιαζόμαστε πολλές φορές να απαξιώσουμε την προσπάθεια της Εθνικής, με την οποία συνηθίζουμε να είμαστε πολύ πιο αυστηροί από ό,τι με τους συλλόγους. Κανένα τρόπαιο δεν δόθηκε στις ομάδες που βρίσκονται ψηλά στη βαθμολογία της FIFA και με τίποτα δεν συγκρίνεται με όλα αυτά η ανεπανάληπτη κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004· αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η κατάταξη της FIFA μάς δίνει ένα ξεκάθαρο πλάνο των όσων έχουν πετύχει οι εθνικές ομάδες στο πέρασμα των ετών. Κανείς δεν ισχυρίστηκε πως έχουμε καλύτερη ομάδα από τους Αργεντινούς ή τους Γάλλους επειδή τους προσπεράσαμε στο συγκεκριμένο Ranking, αλλά μπορούμε να πούμε πως οι αριθμοί φανερώνουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοση της ελληνικής ομάδας, όσο και αν είτε λόγω του αισθήματος κατωτερότητας που συνηθίζει να μας διακατέχει ως έθνος είτε λόγω του ότι προτιμάμε να… κράζουμε τα «δικά μας» και να εξυμνούμε «τα ξένα», αρνούμαστε να το παραδεχτούμε.
Συμπέρασμα όλων αυτών είναι πως η Εθνική μας ομάδα κατάφερε να βρεθεί στο προσκήνιο από την αφάνεια μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εκτοξεύοντας τον πήχη των απαιτήσεων στα ύψη. Το σημαντικό πάντως που προκύπτει είναι πως παρότι εθελοτυφλούμε πολλές φορές και αρνούμαστε να το παραδεχτούμε, η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην ελίτ και συνεχώς εδραιώνει τη θέση της στο «λόμπι» των εκλεκτών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου…

Πηγή: gazzetta.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις