Προβολή της Ελλάδας που εμπνέει


Το παλαιό εθνικό εμβατήριο έλεγε «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» και στις μέρες μας, χωρίς να ανατρέχουμε σε εθνικιστικές κορώνες αλλοτινών εποχών, ένα τέτοιο αίτημα, δηλαδή η ιδιωτική, αλλά ταυτόχρονα συλλογική, προσπάθεια να ξαναβρεί η χώρα τον βηματισμό της και, κυρίως, να επιχειρήσει μερικά άλματα, μοιάζει να βρίσκει εύφορο έδαφος στις καρδιές κάποιων Ελλήνων.
Σε αυτό το πνεύμα, πριν από έξι μήνες γεννήθηκε η ανοιχτή συλλογική πρωτοβουλία από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ακαδημαϊκών και διπλωματών, με τον τίτλο Repo (we) r Greece. Η ιδέα για τη δημιουργία της ανήκει στον ιδρυτή της Foresight, Αλέξανδρο Κωστόπουλο.
Οπως μας είπαν τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, «αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα να αφηγηθούμε εκ νέου την ιστορία μας, μια ιστορία που θα βασίζεται στα πρόσωπα των Ελλήνων που προχωράνε, εξελίσσονται, διορθώνονται, βρίσκουν λύσεις, δημιουργούν προοπτικές και ορίζουν εκ νέου το στίγμα της Ελλάδας.
Το Repo (we) r Greece λοιπόν αναζητά ιστορίες και θέσεις που ξεχωρίζουν και εμπνέουν, από τομείς αιχμής που επηρεάζουν την πορεία της χώρας, όπως μεταξύ άλλων ο Τουρισμός, η Αγροτική Οικονομία, η Ενέργεια, η Ναυτιλία, το Κοινωνικό Επιχειρείν, η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Αυτές τις ιστορίες μετατρέπουμε σε μηνύματα-πρεσβευτές, μέσα από ένα σύνθετο πρόγραμμα προβολής και έμμεσης δημοσιότητας σε μέσα επικοινωνίας, οργανισμούς, fora και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε χώρες του εξωτερικού. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε -έστω και στο μέτρο που μας επιτρέπεται- να ισχυροποιήσουμε την εικόνα και να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο της Ελλάδος».
Το Repo (we) r φιλοδοξεί να είναι ένα ευέλικτο εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε οργανισμός, επιμελητήριο, ίδρυμα, εταιρεία ή απλός πολίτης, ενισχύοντας τους στόχους και τον λόγο ύπαρξής του. «Χτίζοντας μέρα με τη μέρα μια σημαντική βάση υποστηρικτών με θεσμικούς φορείς όπως το ΕΒΕΑ, το ΔΙΚΕΜΕΠ, διμερή επιμελητήρια όπως το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνογαλλικό, το Ελληνοκινεζικό, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσα επικοινωνίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και καινοτόμες επιχειρήσεις, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σε κάθε πεδίο της κοινωνίας «πρεσβευτές» αλλά και «πολλαπλασιαστές» της πρωτοβουλίας. Διοργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις ανταλλαγής ιδεών σε φορείς, οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, με στόχο να γνωστοποιήσουμε στο κοινό τη δυνατότητα να συμμετέχουν με τις δικές τους σκέψεις και ιστορίες».

Ανταπόκριση

Και η ανταπόκριση; «Από τον Νοέμβριο που ξεκίνησε η διαδικτυακή πλατφόρμα του RepowerGreece. com, η ομάδα συνεργατών μας ενισχύεται διαρκώς με νέα μέλη, θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους σημαντικών ΜΜΕ, αλλά κυρίως με πολίτες που καταθέτουν εποικοδομητικές σκέψεις και προτάσεις για να αναπτύξουν και οι ίδιοι περαιτέρω την εκστρατεία στο δικό τους κοινωνικό ή επαγγελματικό περιβάλλον.
Σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, διοργανώσαμε στα μέσα Δεκεμβρίου μια ανοιχτή συζήτηση ανταλλαγής σκέψεων και ιδεών με τους θεσμικούς παράγοντες της οικονομίας, αποδεικνύοντας πως η αλλαγή νοοτροπιών και η συνεργασία τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθούν. Στο πλαίσιο του grass root χαρακτήρα της εκστρατείας κατά το οποίο μπορούν όλοι να τρέξουν δικές τους δράσεις, διοργανώθηκε αντίστοιχη συζήτηση τον Νοέμβριο με θέμα «How to Repo (we) rGreece» στο MIT στη Βοστώνη, ενώ και άλλα πανεπιστήμια έχουν εκφράσει την επιθυμία να αναπτύξουν τις δικές τους δράσεις. Την ίδια στιγμή αποδεχθήκαμε την ευγενική πρόσκληση της AIESEC να οργανώσουμε στο πλαίσιο του Repo (we) rGreece μία ειδική εκδήλωση για το Global Think Tank for Greece που θα γίνει τον Μάρτιο στην Αθήνα με τη συμμετοχή φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο».
Του Ηλια Mαγκλινη για την καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις